nieuws

‘Schaf opleidingsfonds techniek niet af’

bouwbreed 432

‘Schaf opleidingsfonds techniek niet af’

Hebben sectorspecifieke opleidingsfondsen nog wel toekomst? Een aantal fracties in de Tweede Kamer pleit voor afschaffing. Brancheorganisaties in de techniek komen in actie.

Een nationaal opleidingsfonds moet het huidige fonds vervangen. Werkgeversorganisatie Bovag, FME, Koninklijke Metaalunie en Uneto-Vni vragen steun voor behoud van sectoropleidingsfondsen.

In een brief aan de Tweede Kamer wijzen ze erop dat opleidingsfondsen in de techniekbranche “essentieel zijn voor de economische ontwikkeling van hun branches”. 

Tekort vakbekwaam personeel neemt toe; sectoropleidingsfondsen zijn onmisbaar

Sectorspecifieke scholingsfondsen zijn onmisbaar voor de instroom van vakbekwame technici, stellen de brancheorganisaties. “Zeker nu de markt aantrekt en het tekort aan vakbekwaam personeel fors toeneemt, moet het opleidingsfonds in de techniek intact blijven”.

Opleidingsfondsen organiseren gezamenlijk wat individuele bedrijven niet kunnen regelen, en waar het regulier onderwijs niet in voorziet, weet algemeen voorzitter van Bovag, Bertho Eckhardt. “Dat is hun grote kracht.”

Zijn opleidingsfondsen per sector achterhaald?

Volgens minister Asscher (SZW) zijn opleidingsfondsen per sector achterhaald. Ze zouden onvoldoende inspelen op de dynamiek van de huidige arbeidsmarkt, alleen oog hebben voor de opleidingsbehoefte in de eigen sector en onvoldoende op innovatie zijn gericht.

In de brief valt te lezen dat opleidingsfondsen juist vol inzetten op innovatie. Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-Vni, is het dan ook oneens met Asscher:

“Opleidingsfondsen in de techniek leiden ook zij-instromers op, ze werken nauw samen met andere sectoropleidingsfondsen en besteden juist voortdurend véél aandacht aan innovatie. De toekomstverkenning Radar 2020 is er een overtuigend voorbeeld van.”

“Technische sectoren kenmerken zich door razendsnelle innovatieve en technologische ontwikkelingen”

Ook Ineke Dezentjé, voorzitter van FME, doet een duit in het zakje: “De technische sectoren kenmerken zich door razendsnelle innovatieve en technologische ontwikkelingen. Opleidingsfondsen laten daarom toekomstscenario’s uitwerken en vertalen veranderingen in de beroepspraktijk direct naar nieuwe programma’s en activiteiten. Op die manier kunnen onze technische branches concurrerend blijven.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag met de minister over het arbeidsmarktbeleid en de opleidingsfondsen. 

Reageer op dit artikel