nieuws

Offensief om meer verlichting te recyclen

bouwbreed 65

Offensief om meer verlichting te recyclen

Stichting LightRec en de belangenvereniging voor sloopaannemers VERAS gaan zich de komende jaren hard maken om meer verlichting uit sloop- en renovatieprojecten in te zamelen voor recycling.

Op dit moment worden er bij sloopprojecten vooral te weinig armaturen gescheiden ingezameld. Dit terwijl er jaarlijks zo’n 900.000 kilo aan armaturen en 460.000 stuks aan lampen uit de sloop- en renovatieprojecten vrij zouden moeten komen.

LightRec, die namens de Nederlandse producenten en importeurs opdrachtgever is voor lampeninzameling in Nederland, en VERAS willen de hoeveelheid en het gewicht aan ingeleverde lampen en armaturen uit de sloop de komende vijf jaar verdubbelen. Om dat te bereiken zullen ze zich gaan richten op alle belangrijke schakels in de sloopbranche, van beleidsmakers tot ingenieurs en van opdrachtgevers tot uitvoerders.

Inzameling opnemen in bouwbestekken

Het doel is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen “in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen”, aldus Veras.

Reageer op dit artikel