nieuws

Kamer maakt haast met beladen bouwwet

bouwbreed 27

Kamer maakt haast met beladen bouwwet

De Tweede Kamer laat geen gras groeien over de bouwwet die grote veranderingen teweegbrengt voor bouwers en consument. In de week van 23 oktober gaan Kamerleden ‘al’ met minister Blok in debat over de Wet private kwaliteitsborging Bouw.

Vorige week was er in de Tweede Kamer nog een hoorzitting over de beladen wet, waarover al zeker tien jaar wordt nagedacht. Minister Blok zei eerder al tegen Cobouw dat hij ‘zijn’ wet “dolgraag” wil afronden voor de komende verkiezingen.

Naar verwachting wijzigt minister Blok de wet op een paar onderdelen. “Maar niet veel”, zegt een direct betrokkene. Of het wetsvoorstel kan rekenen op een meerderheid, is onduidelijk. Zowel de PvdA en de VVD kondigden eerder al voorstellen aan om de wet te verbeteren.

De VVD zet vooral in op lagere bouwleges, terwijl de PvdA opdrachtgevers en consumenten beter wil beschermen tegen bouwfouten. Albert de Vries van de PvdA wil ook voorkomen dat hoofdaannemers straks hun verantwoordelijkheid kunnen afschuiven op onderaannemers.

Weinig animo

Tijdens de hoorzitting van vorige week kwamen er slechts drie Kamerleden opdagen (CDA leverde voorzitter). Dat had ook te maken met een debat over de Omgevingswet, dat gelijktijdig plaatsvond. Toch spraken de VVD en de PvdA er schande van dat er zo weinig Kamerleden kwamen luisteren naar de tientallen insprekers.

Het is de bedoeling dat de wet op 1 januari 2018 ingaat. De wet rekent deels af met bouwtoezicht door gemeenten. De vergunning vooraf maakt plaats voor een opleverdossier.  

Reageer op dit artikel