nieuws

‘Ik wil weten voor wie ik werk’

bouwbreed Premium 185

‘Ik wil weten voor wie ik werk’
Van Assendelft

Kraanfabrikant Spierings vaart een nieuwe koers nu de aandelen weer voor 100 procent in handen zijn van oprichter Leo Spierings. Ivo Kolman is aangetrokken als operationeel directeur. ‘‘Het is een familiebedrijf en daar was ik naar op zoek.’’

Waarom koos u voor Spierings?

“Het is een familiebedrijf en daar was ik naar op zoek. Ook mijn vorige werkgevers waren familiebedrijven. Daarnaast sprak Spierings’ visie op de toekomst mij aan. Daar heb ik veel vertrouwen in. En het bedrijf heeft een prachtig product. Een bijkomstigheid is dat ik oorspronkelijk afkomstig ben uit de regio Oss.”

Wat spreekt u zo aan in familiebedrijven?

“Ik heb respect voor selfmade ondernemers. Het mkb is in mijn ogen de motor van de economie en dat geldt voor selfmade ondernemers nog eens extra. De crux is dat je wilt weten voor wie je werkt. Als een bedrijf te groot is, gaat dat niet meer op. Kent iedereen elkaar nog en kun je alle bedrijfsprocessen nog doorgronden? Als dat niet zo is, zou ik er niet willen werken. Ook de ondernemerstrots op wat je bereikt hebt spreekt me aan. Die is hier overigens wat latenter dan je zou verwachten met zo’n uniek product. We zijn nog wat bescheiden. Die trots zie je bij familiebedrijven eerder dan bij een beursgenoteerd bedrijf.

Daar komt bij dat je bij een kleinere ondernemer eerder resultaat hebt van je werk. Dat past bij mij.”

Hoe ziet uw takenpakket eruit?

“Ik ben verantwoordelijk voor de algemene dagelijkse leiding, zoals financiën, productie en logistiek. Er is één ding waar ik me niet mee bezig ga houden en dat is de technische innovatie. Dat is het koninkrijk van Leo Spierings: hij is de creatieveling en het technisch genie. Hij is extreem technisch. Als directie gaan we wel kijken naar de strategische behoefte van iedere markt. Die discussie gaan we gezamenlijk voeren.”

Was u zo’n jongetje dat vroeger kranen van technisch lego of K’nex bouwde?

“Mijn voornaamste motivatie om ooit te gaan studeren aan de toenmalige vervoeracademie was dat ik gek was van auto’s, vrachtauto’s, tractoren en andere landbouwvoertuigen. Sindsdien heb ik mijn hele werkzame leven in de automotive gezeten. Dit is toch wel een aanverwante industrie.”

Spierings is zich steeds meer op export gaan richten. Waar is het bedrijf actief en waar zit de groei?

“Op dit moment verkopen we bijna 50 procent van onze producten in Nederland en 50 procent daarbuiten. In Nederland is ons marktaandeel hoog, in het buitenland laag. Onze doelstelling is om in het buitenland meer te gaan doen, daar kunnen we nog flink groeien. De focus voor de komende drie tot vijf jaar ligt op de ons omringende landen in een cirkel van ongeveer 1000 tot 1200 kilometer vanaf Oss. Nu doen we nog alles vanuit Oss, we hebben geen internationale vestiging. We sturen onze eigen monteurs bijvoorbeeld ook naar Scandinavië, wat een belangrijke markt voor ons is.

De grote vraag is of dat model op langere termijn houdbaar is om de service en ondersteuning te bieden die past bij Spierings. Onze slogan is ‘sales follows service’, dus als de service goed is, verkoopt het product zichzelf.”


Ivo Kolman

1970: Geboren in Grave.
1990 – 1994: Studie HTS Logistiek management, Fontys Hogescholen.
1995 – 2010: Den Hartogh Logistics, Operationeel manager en directeur Road & Trucking.
2010 – 2012: Operationeel directeur Groeneveld Lubrication Solutions.
2012 – 2016: Algemeen directeur Groeneveld ICT Solutions.
2016: Operationeel directeur Spierings Mobile Cranes.

Reageer op dit artikel