nieuws

‘Ik heb me verwonderd over de bouw’

bouwbreed Premium 4

‘Ik heb me verwonderd over de bouw’

“Ontdekken zit in ons DNA”, spreekt de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu. Hij wil de bouw helpen innoveren. Maar hoe?

Bouwers innoveren te langzaam, ondervond de wethouder aan den lijve, toen hij zelf een nieuwbouwwoning kocht en de bouw nog moest beginnen. “Waar wilt u uw stopcontacten hebben?”, was één van de vragen. “Weet ik veel”, klonk zijn reactie. “Waarom is er geen app die met me meedenkt?”

Yasin Torunoglu is geboren en getogen in Eindhoven. 34 jaar. Zijn leeftijd doet vermoeden dat hij met een verfrissende blik naar de samenleving kijkt. Dat blijkt later tijdens het gesprek wel te kloppen. “Ik heb weleens gezegd, we staan voor een Apple-revolutie in de bouw.”

Hij is betrokken. De PSV-sjaaltjes in zijn werkkamer verraden die voorkeur. Maar, ondanks het vernieuwende vermogen van de voormalige lichtstad, meent Torunoglu dat er op het gebied van bouwen en wonen nog een behoorlijke wereld te winnen valt. Dat ontdekte hij de afgelopen 3,5 jaar.

“Ik had helemaal niets met bouwen voordat ik wethouder, Wonen, Wijken en Integratie werd. Ik heb me dan ook vooral verwonderd over de bouw. Voor een buitenstaander is de bouwsector behoorlijk traag, traditioneel, aanbodgericht en duur. Terwijl nieuwe generaties snel en betaalbaar willen. Even leek het de goede kant op te gaan. Maar nu de markt aantrekt, merk ik dat veel partijen zich vooral weer lijken te richten op productie.”

Hij toont zijn tablet. Niet meer weg te denken uit de samenleving. Tien jaar geleden was het er nog niet. Om maar aan te geven. Het gaat gebeuren. Al geeft hij toe dat de bouw zich moeilijk laat vernieuwen door zijn vele aanbieders. “Het is een gewortelde sector, met vele normen en standaarden. Het is dus ook niet gek dat oude gebruiken gecontinueerd worden.” Zelf toonde hij al beterschap. Er kwam in 2014 een nieuwe woonvisie. “Het was tijd voor een fundamentele herbezinning. Dat was een interessante zoektocht.”

De ‘nieuwe’ visie behelst drie aspecten. De ambitieuze stad, de solidaire stad én de innovatieve stad. Vooral op dat laatste aspect gaat Torunoglu dieper in. “Dat gaat over het koppelen van technologie, design en kennis. Ontdekken zit in ons DNA. Het is niet meer dan logisch dat we ook innovatie in de bouw helpen bevorderen als stad.”

De overheid als aanjager van innovatie? Wil Eindhoven een patent hebben op bouwinnovatie? “Nee. Wel op vernieuwingskracht. Het gaat er nadrukkelijk ook niet om de markt iets op te leggen. Ik realiseer me ook dat innovaties vanuit andere hoeken al wel degelijk gaande zijn. Maar het is ook in ons belang dat bouwbedrijven in die ontwikkeling meegaan.”

Bouwdag

Inspireren en verleiden. Laten zien dat het anders kan. Precies dat wil de wethouder bereiken op de ‘allereerste bouwdag’ tijdens de befaamde Dutch Design Week eind oktober. IKEA komt langs op de c onferentie ‘The making of our future city’ en Thomas Rau spreekt in de avond bij een bijeenkomst van de bouwsociëteit. “Welke vernieuwende concepten zijn er al? Hoe kan design bijdragen aan maatschappelijke problemen in de ruimtelijke ordening? Het lijkt me ontzettend gaaf om daarover in gesprek te gaan met de bouw en unusual suspects. We willen inspireren en reflecteren. En we hopen op kruisbestuiving tussen verschillende sectoren.”

Leuk hoor, een congres. Maar kan Eindhoven niet iets meer doen om innovatie aan te jagen? Een living lab misschien? Experimenteren met licht, geluid en data zoals al gebeurt in de langste stapstraat van Europa? Torunoglu: “We staan open voor ideeën. Zo moeten we ons nieuwe grondbeleid bijvoorbeeld nog vaststellen. Misschien kunnen we een korting koppelen aan innovatie.”

Nokia-telefoon

Wat er na het congres ook gebeurt. Het product wonen zal veranderen, verwacht de relatief jonge wethouder, die zag hoe de oude Nokia-telefoon onverwacht en binnen afzienbare tijd van de troon werd gestoten door de iPhone. Hij verzucht. “Misschien is dit wel heel erg out of the box. Maar waarom betalen we eigenlijk nog huur voor een woning? Waarom betalen we niet voor de diensten?” Ook in zijn stad zijn veel woningen toe aan renovatie. Ook het aanbod sluit niet meer aan bij de vraag. ‘‘We hebben veel eengezinswoningen, terwijl we juist behoefte hebben aan woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens.”

Flexibeler, goedkoper, duurzamer. Dat is volgens Torunoglu de toekomst. Al kent hij zijn positie. “Ik ben niet zo iemand die zegt dat de bouw nu moet innoveren. Wel wil ik perspectieven laten zien. Die kun je beter omarmen dan vasthouden aan het oude. Hoe je het ook wendt of keert. Iemand zal innoveren.”

Hoe het is afgelopen met de stopcontacten. “Nou, ik koos uiteindelijk voor vier dozen op de muur, zodat ik in elk geval voldoende aansluitpunten heb. Maar ze zitten wel op onhandige plekken.”

Er wordt aan de deur geklopt. Volgende afspraak. De wethouder besluit. “Waarom denkt er nou niemand met de koper mee? Domotica? Niets van meegekregen.”


‘The making of our future city’

WanneerOp 24 oktober vindt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de conferentie ‘The Making of our Future City’ plaats. Waar en wieIn het Klokgebouw in Eindhoven leggen architect Winy Maas (MVRDV), ontwerper Iina Vuorivirta (IKEA), disruptieve denkers en ontwerpers (o.a. Stone Cycling, Spark Innovation Campus & Singularity University) en Rijksbouwmeester Floris Alkemade de stad van de toekomst op de tekentafel. AanmeldenCobouw verzorgt de presentatie.

Aanmelden voor het congres kan via de website www.ddw.nl/evenement/918.

Reageer op dit artikel