nieuws

CNC-gefreesde bekisting voor zelfbouw indonesië

bouwbreed Premium 153

CNC-gefreesde bekisting voor zelfbouw indonesië

Wereldwijd bouwen stadsbewoners hun eigen huizen, maar vaak zijn ze nogal gammel. Nadia Remmerswaal ontwikkelde een 3D-gefreesd bekistingssysteem om goedkoop en veilig een hoofddraagconstructie te realiseren. Met haar CAST Formwork System gaat ze zes proefwoningen bouwen in Indonesië.

1 cnc-frezen

Een CNC-frees zaagt de CAST-onderdelen uit lokaal geproduceerde panelen van bijvoorbeeld MDF of betonplex in handzaam formaat. Alles past op een handkar of kruiwagen. Het bekistingssysteem was Remmerswaals afstudeerproject aan de faculteit Bouwkunde (TU Delft), maar met subsidies van STW, ASN bank en 3TU Lighthouse is het inmiddels verbeterd. Verplaatsing van de koppelingspunten maakt de kist minder kwetsbaar. Rondere vormen vereenvoudigen het freeswerk.

2 puzzel

De uitgefreesde onderdelen laten zich als een puzzel in elkaar schuiven. De geometrie van de kist is eenvoudig aanpasbaar. Dat zorgt voor flexibiliteit in de vormgeving. Remmerswaal: “Vergrendelen gebeurt met een paar simpele wiggen, daarna ben je klaar om wapening te plaatsen en beton te storten.” Ontkisten verliep bij de proefmodellen moeiteloos, zeker bij gebruik van betonplex.

3 tafelconstructie

Gebruikers kunnen met de kist een tafelconstructie bouwen die bestand is tegen natuurgeweld. Kolommen en liggers zijn 30×30 centimeter. De verdiepingshoogte bedraagt 280 centimeter, maximale overspanning is 450 centimeter. Remmerswaal schat dat de bekisting vier tot vijf keer bruikbaar is.

4 vier lagen

Met het CAST-systeem is tot vier lagen te bouwen. Daardoor wordt stedelijke verdichting zelfs mogelijk in achterbuurten in ontwikkelingslanden. Het is ook mogelijk om eerst de beganegrond te bouwen en jaren later, als er is gespaard, er een verdieping op te zetten. In veel ontwikkelingslanden een gebruikelijke manier van doen. Inbouwen van vloeren, wanden, trappen en kozijnen gebeurt met traditionele, lokale methoden. Het is de bedoeling dat CAST wordt geïntroduceerd als verhuursysteem voor de Indonesische bouwmarkt of verkocht aan lokale kleine aannemers.

Reageer op dit artikel