nieuws

Brug van biocomposiet in Eindhoven

bouwbreed Premium 25

Brug van biocomposiet in Eindhoven

Een kern van schuim op basis van polymelkzuur, wapeningsvezels van hennep en vlas en een biohars. Dat zijn de ingredienten waaruit  een voetgangsersbrug is gebouwd voor de campus van de TU Eindhoven. Volgens de initiatiefnemers gaat het om een wereldprimeur.

De brug overspant 14 meter over de Dommel en wordt donderdag officieel in gebruik genomen. De constructie is het eindresultaat van een brede samenwerking tussen onderzoeks- en onderwijsinstellingen en bedrijven. Behalve de TU’s uit Delft en Eindhoven zijn onder andere de Avans Hogeschool mee en composietbedrijf NPSP.  Na een uitvoerig ontwerp en onderzoekstraject is de brug door studenten gebouwd op de Spark Campus in Rosmalen.

Sensoren

Afgelopen vrijdag is een belastingproef uitgevoerd. Nadat die succesvol was doorstaan gaf de gemeente de definitieve toestemming voor plaatsing. De brug blijft in elk geval een jaar liggen.  Bijna 30 geintegreerde sensoren gaan de doorbuiging en het dynamische gedrag registreren.  

“Ër zijn eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen”,  aldus projectleider en TU-onderzoeker Rijk Blok. “Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van biocomposiet over langere termijn.” De brug is gebouwd door studenten in een hal van de Spark campus in Rosmalen.  Ter gelegenheid van de Dutch Design Week in Eindhoven deze week, is in het Klokgebouw  een opengewerkte sectie te zien van de composietbrug waarin de opbouw met sandwichkern, wapening van vlas en hennep en biohars goed is te zien.

Reageer op dit artikel