nieuws

Breda draait op voor extra half miljoen bij bouw rechtbank

bouwbreed Premium 194

Breda draait op voor extra half miljoen bij bouw rechtbank

De bouw van het nieuwe gerechtsgebouw in Breda liep vertraging op. Vooralsnog onduidelijke ‘obstakels’ vertraagden de aanleg van de fundering. De gemeente is hiervoor aansprakelijk. Het levert ze een extra kostenpost van 410.000 euro op.

“Ik noem het maar obstakels want we weten niet wat het was”, vertelt projectleider Toine van Liebergen van consortium InBalans aan BN DeStem. “Om het probleem op te lossen werd uiteindelijk op andere plaatsen, wél met succes, geboord. Maar dat heeft veel extra tijd gekost.”

Geplande oplevering in 2018 blijft gehandhaafd

De oplevering in april 2018 is echter niet in gevaar, aldus van Liebergen. “We hebben de verloren tijd ingehaald door over te werken. Werkdagen van 10 in plaats van 8 uur en in de weekenden en vakanties doorwerken.”

Samenwerking VolkerWessels, Facilicom en Macquarie Capital Group

InBalans is een samenwerking tussen VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling, Facilicom en Macquarie Capital Group. De Architekten CIE, Architectenbureau Paul de Ruiter, interieurarchitect Sevil Peach en Karres en Brands Landschapsarchitecten tekenden voor het ontwerp.

Per 1 januari 2016 is de opdracht van Architekten CIE overgedragen aan Hootsmans architectuurbureau.

Gemeente aansprakelijk voor extra gemaakte kosten

Het contract met het consortium bevat een clausule waarin de gemeente Breda  – als grondleverancier – aansprakelijk is voor calamiteiten aangaande de grond. Dit is nu dus het geval. De extra gemaakte kosten bedragen 410.000 euro. Het college van B&W heeft aangegeven deze voor hun rekening te nemen.

Projectsom: 172 miljoen euro

In het nieuwe gerechtsgebouw neemt naast de rechtbank en het Openbaar Ministerie ook de Raad voor de Kinderbescherming zijn intrek. Met het project is bijna 172 miljoen euro gemoeid.

Reageer op dit artikel