nieuws

‘Boskalis wil met reorganisatie vooral winst verhogen’

bouwbreed Premium 15

‘Boskalis wil met reorganisatie vooral winst verhogen’

Boskalis schrapt vooral banen om de winst op te kunnen voeren. Tot die conclusie komt een Amerikaanse professor die voor FNV Waterbouw de reorganisatie van het baggerconcern tegen het licht hield.

De marktomstandigheden zijn volgens onderzoeker Randall Jay Williams veel minder slecht dan Boskalis wil doen geloven. Het schrappen van 650 arbeidsplaatsen noemt hij daarom disproportioneel.

“Boskalis zegt in te grijpen omdat er moeilijke tijden in het verschiet liggen. Maar in feite gaat het om een forse uitbreiding van flex. Fatsoenlijk betaalde, vaste werknemers worden ingeruild voor slecht betaalde arbeidskrachten uit lage loon landen.”

Bond: omkatten van echte banen moet stoppen

De uitkomsten van het onderzoek zijn koren op de molen van FNV Waterbouw. De vakbond strijd al maanden tegen het besluit van Boskalis om 24 vaartuigen uit de vaart te nemen. “Het omkatten van echte banen naar tijdelijke losse contracten voor werknemers uit lage lonen landen, via een payrollbedrijf, moet zo snel mogelijk stoppen”, zegt voorzitter Charley Ramdas van FNV Waterbouw.

Boskalis bereikte twee weken terug een akkoord met de Ondernemingsraad over de reorganisatie. Werknemers die hun baan verliezen kunnen aanspraak maken op het sociale plan dat is opgesteld.

Reageer op dit artikel