nieuws

AkzoNobel zet methanolfabriek in Rotterdam

bouwbreed Premium 119

AkzoNobel zet methanolfabriek in Rotterdam

Een tegenvaller voor de provincie Groningen. AkzoNobel verkiest de Rijnmond als locatie voor haar nieuwe methanolfabriek. De Eemshaven delft hiermee het onderspit. Een definitieve locatie is overigens nog niet bekend.

Het consortium rond het chemieconcern neemt in het eerste halfjaar van 2017 hierover een beslissing. De ‘volledige haalbaarheid van de business case’ moet dan duidelijk zijn, meldt het FD.

Zes deelnemers in het consortium

AkzoNobel is klant voor de eindproducten van de methanolfabriek. Andere samenwerkingspartners zijn afvalbedrijf Van Gansewinkel, Franse zuurstofleverancier Air Liquide, Rotterdamse afvalverwerker AVR en Havenbedrijf Rotterdam. De recyclingfabriek is gebaseerd op een technologie van het Canadese ‘cleantech-bedrijf’ Enerkem.

Ook de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en publiek-private samenwerkingsverband Clean Tech Delta werken mee aan de realisatie.

Onzeker of de fabriek er gaat komen

Het is nog allerminst zeker dat de fabriek daadwerkelijk wordt gebouwd. Bij een positief resultaat van het haalbaarheidsonderzoek kan de bouw in 2017 van start gaan. Dit geldt dan als “een nieuwe en belangrijke stap in de transitie naar een duurzame en circulaire manier van produceren in het Rotterdamse havengebied”, meent het consortium.

Project van 180 miljoen euro

Met de bouw is naar verwachting een bedrag van circa 180 miljoen euro gemoeid. De nieuwe grondstoffenfabriek is volgens de betrokkenen een eerste stap naar chemische recycling, een proces waarbij vanuit restafvalstromen methanol wordt geproduceerd.

Eind 2018 met de Rotterdamse fabriek in bedrijf zijn.

Het chemiecluster EemsDelta in de Eemshaven bij Delfzijl gold lange tijd ook als potentiële locatie.

Reageer op dit artikel