nieuws

Rijksbouwmeester bepleit veel meer hergebruik

bouwbreed

Rijksbouwmeester bepleit veel meer hergebruik

Nog steeds is er sprake van een woningtekort. Tegelijkertijd staat naar schatting 40 tot 50 miljoen vierkante meter vastgoed leeg. Ga daar eens anders mee om, vindt Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

“In Nederland staat heel veel leeg. En toch is er nog steeds woningnood”, zegt Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Nieuwsuur. “Je kunt daar op een andere manier aan werken. Je moet kijken hoe je al die leegstaande gebouwen kan inzetten voor andere functies, zoals woningen.”

Zijn cri de coeur komt op een moment dat de discussie over al dan niet bouwen in de wei weer aangezwengeld is. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar in de haren. De voorstanders wijzen op het grote en weer oplopende woningtekort, waartegen bouwen in de stad niet is opgewassen, al was het maar vanwege de veel hogere kosten van binnenstedelijk bouwen. De tegenstanders vinden Nederland al veel te vol en zien voldoende ruimte in het binnenstedelijk gebied. Daarbij komt nog dat ook wereldwijd er sprake is van een trek naar de steden.

Alkemade vindt Nederland bepaald niet vol. Maar wel signaleert hij heel veel leegstand in commercieel vastgoed dat, mits op de goede plek, geschikt gemaakt kan worden voor woningbouw. Voorbeelden daarvan zijn er inmiddels voldoende, maar het blijft nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Veel meer structureel aan doen dus, vindt de Rijksbouwmeester.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels