nieuws

Nano nano

bouwbreed

Nano nano

Stel je voor. Je hebt een ordinaire fles Merlot, maar er komt onverwachts erg leuk bezoek langs. Geen nood: je stopt de fles 2 seconden in de magnetron en schenkt vervolgens een heerlijke Pinot uit. Ping! Waarschijnlijk trekt u nu – net als ik toen ik het hoorde – de wenkbrauwen op. Kan dit? Ja, en het heet nanotechnologie. In de wijn bevinden zich namelijk heel erg kleine capsules die door magnetronstraling vrijkomen en die de smaak verrijken. Fantastisch voorbeeld van het vrijmaken van potentieel.

De afgelopen acht jaar heeft de bouwsector flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van Baanbrekers in de Bouw. Er zijn ongeveer vierhonderd professionals opgeleid. Ze bevinden zich overal in de bouwketen. Zij weten hoe je bouwt aan een goede samenwerking. Zij kennen elkaars werelden en durven conflicten uit te praten. Toch is de bouwsector nog steeds een ordinaire Merlot waar je hoofdpijn van krijgt. Hoe kunnen we de nano’s, deze vierhonderd Baanbrekers, in positie brengen?

Tijdens de lancering van De Bouwcampus werden de marktvisie en de leidende principes gepresenteerd. Elkaar in elkaars kracht zetten en werken aan een goede samenwerking. Om de zoveel tijd tekent de bouw een dergelijk document. Ik kijk de zaal in. Daar zitten de leidinggevenden van de Baanbrekers. Opeens stelde de presentatrice een cruciale vraag: hoe gaat de bouw deze doelstellingen realiseren? Ik wilde roepen: betrek je Baanbrekers! Maar ik had geen microfoon. Dus zeg ik het alsnog hier: leidinggevende, directeur; organiseer het gesprek op je werkvloer! Jij bent de magnetron in het vernieuwingsproces. Doe dit en je ontsluit aanwezige kennis en ervaring die er is om op hoogwaardig niveau samen te werken. Wek die papieren tijger tot leven! Doe je het niet, dan drinken we over tien jaar nog chateau migraine. Daar ben ik na tien jaar wel van overtuigd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels