nieuws

Windmolens leveren fors meer stroom

bouwbreed Premium 22

Windmolens leveren fors meer stroom
Shutterstock

Windmolens produceerden vorig jaar ruim 30 procent meer stroom. In 2015 wekte Nederlandse molens 7,5 miljard kilowattuur elektriciteit op. Het jaar ervoor was dat nog 5,8 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal molens steeg minder hard. Hogere en efficiëntere windturbines leveren namelijk meer elektriciteit op, meldt het statistiekbureau. Na 2008 steeg het aantal windmolens met een ashoogte – waar de wieken draaien – van 51 tot en met 70 meter sterk. “Hierdoor waren minder nieuwe windmolens nodig dan voorheen, omdat deze hogere molens meer vermogen hadden”.

Toename windenergieproductie

Merendeel energie afkomstig van een derde van de windmolens

Een derde van de windturbines op land heeft een ashoogte van 71 meter of meer. Deze molens wekken ruim 60 procent van de windenergie op. Twee derde bestaat uit lagere windmolens. Deze zijn goed voor 40 procent van de energieproductie.

6 procent Nederlands stroom afkomstig van windmolens

Ruim 2,5 miljoen huishoudens werden in 2015 voorzien van stroom afkomstig van windmolens. Dit is 6 procent van de totale Nederlandse productie. Driekwart van de geproduceerde elektriciteit wordt opgewekt uit aardgas en kolen.

 

Reageer op dit artikel