nieuws

‘Vraag naar bijna energieneutraal bouwen moet omhoog’

bouwbreed Premium 27

‘Vraag naar bijna energieneutraal bouwen moet omhoog’

Opdrachtgevers vragen nauwelijks naar bijna energieneutraal bouwen (BENG). Dat is de conclusie van een onderzoek van de BNA. De architectenbond wil de vraag naar ‘Nearly Zero Energy’ gebouwen opstuwen.

In minder dan tien procent van de gevallen vragen opdrachtgevers naar ‘Nearly Zero Energy’ bouwen, de internationale benaming van BENG. Ruim vijftig procent van de architectenbureaus geeft dit aan. “De meerderheid van de architecten kent de eisen die er aan BENG worden gesteld, het wordt echter nog nauwelijks in de praktijk toegepast”, aldus BNA-voorzitter Nathalie de Vries.

Ook voor de duurzaamheidscertificaten, zoals BREEAM en GPR, is bij opdrachtgevers weinig interesse. Ruim zestig procent van de architectenbureaus wordt niet gevraagd om certificaten. Overheden geven het goede voorbeeld; zij vragen wel regelmatig om dergelijke documenten, besluit De Vries.

 

Reageer op dit artikel