nieuws

Scholenbouw is schieten op bewegend doel

bouwbreed Premium 17

Scholenbouw is schieten op bewegend doel

Met 26 miljoen euro in de portemonnee maakt de gemeente Hoogezand-Sappemeer zich op voor het aardbevingsbestendig bouwen en verbouwen van scholen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als de rekenregels voortdurend veranderen.

En weer steekt het noodlot een spaak in het wiel bij de bouw van het kindcentrum Vosholen. Door een rekenfout moet het huiswerk worden overgemaakt. Zo luidden de eerste twee zinnen van een artikel in het Dagblad van het Noorden, begin september. De rekenfout is de zoveelste tegenvaller voor de gemeente Hoogezand-Sappemeer.

“Maar dit is een kleintje vergeleken met het eerdere faillissement van de oorspronkelijke bouwer”, zegt wethouder Erik Drenth nuchter tegen Cobouw. De extra kosten zijn inmiddels al opgelopen tot 700.000 euro. De oplevering is weer uitgesteld.

“Het hoort er een beetje bij”, beschouwt Drenth. “Aardbevingsbestendig bouwen is toch voor iedereen nieuw.” Niet dat hij het erbij laat zitten. “We onderzoeken wie aansprakelijk is voor deze fout.”

Leergeld. Het is te hopen voor Drenth dat het bij deze tegenvallers blijft. Incidenten met nieuw te bouwen kindcentra liggen namelijk ook de komende jaren op de loer. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft net een plan gepresenteerd voor veel meer scholenopdrachten. Een programma ter waarde van 26 miljoen euro.

“Sommige scholen worden gesloopt, er komen er een paar bij, en een fors aantal wordt aardbevingsbestendig gemaakt en duurzamer”, licht de wethouder toe. Duurzaam of energieneutraal? “Energieneutraal is niet haalbaar”, erkent de wethouder.

Soort deal

Hij spreekt over een soort deal tussen de NAM, het ministerie van Onderwijs en de gemeente die eigenlijk voor iedereen goed uitpakt. “Inspecties aan bestaande scholen liggen aan dit programma ten grondslag”, legt Drenth uit. “Wij hebben becijferd dat dit voordeliger is dan alle bestaande scholen aanpakken. Ook met het oog op krimp is het verstandig om een aantal scholen samen te voegen. Je wilt niet bouwen voor de leegstand.”Dankzij de bijdrage van de NAM kan de gemeente Hoogezand-Sappemeer volgens Drenth “fors meer dan we zelf hadden kunnen doen. Van de 26 miljoen euro dragen wij er slechts 3 bij.”

Een kindcentrum is het toverwoord. Dat is kortweg een gebouw met kinderdagverblijven, onderwijs en naschoolse opvang voor zomaar vijfhonderd kinderen. “Elders in het land lachen ze om dit soort aantallen, maar voor ons is dat een behoorlijke schaal”, weet Drenth.

Hij vervolgt: “Het is de bedoeling om het kindcentrum dat al in aanbouw is, iets groter te maken. En er komen er twee bij. Zeven scholen gaan dicht en worden waarschijnlijk gesloopt. Het kan altijd meevallen, maar we willen geen rotte kiezen in het bestemmingsplan. Daarnaast gaan we nog eens tien scholen bouwkundig versterken.”

Het zal niet direct opdrachten regenen, spreekt Drenth. In het aardbevingsgebied ligt zijn gemeente aan de rand. En dat betekent dat je later aan de beurt bent. “Maar we willen binnenkort al wel de programma’s van eisen opstellen.”

Optimisme zegeviert. Toch wordt het een spannende periode. Want hoe voorkomt Drenth dat al die projecten ook niet worden gefrustreerd door voortdurend veranderende inzichten op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen? In het Bouwbesluit staan nog altijd geen rekenregels. “Dat is een probleem”, vindt Drenth, al is er wel een conceptversie van de Nationale Praktijkrichtlijn (NPR) waarmee gerekend wordt.

“Daardoor blijf je bij bouwprojecten schieten op een bewegend doel. De inzichten veranderen voortdurend. Het risico daarvan is dat je steeds weer opnieuw berekeningen moet uitvoeren. Dat is lastig bij het maken van planningen. Het zou fijn zijn om te weten wat nu precies het seismische risico is. Nu is er te vaak discussie over hoe de regels moeten worden uitgelegd. De ene constructeur zegt dit, de andere dat, en de NAM geeft ook nog weleens een andere uitleg.”

Kinderziektes

Toch schat de wethouder in dat hij voor zijn scholenprobleem relatief weinig last heeft van de ‘hiaat’ in het de bouwregels. Hoewel… “Ook bij kindcentrum Vosholen moest voor de tweede keer worden berekend wat er aan de hand was. Het zou toch zo moeten zijn dat de NPR onderdeel is van het Bouwbesluit. En dat het nauwelijks extra ontwerptijd kost.”

Oproep

Bovenal beschouwt hij de discussies over vuistregels voor aardbevingsbestendig bouwen als kinderziektes die overgaan. “Je moet iets vaker met het bijltje hebben gehakt om te weten wat je moet doen. Dat er fouten aan het licht komen is nooit leuk, maar ik ben aan de andere kant blij dat het iemand is opgevallen.”

Zijn oproep aan de NAM? Win minder. “Dit is niet iets wat ons is overkomen, maar het gebeurt en gaat door. Over de bouw van de scholen maak ik me geen zorgen. Het gaat ons niet weer gebeuren dat de rekenregels voor aardbevingsbestendig bouwen halverwege de bouw veranderen.”Drie nieuwe projecten

Zoals in het interview valt te lezen bevat het scholenprogramma ook drie nieuwbouwprojecten. Het betreft de nieuwbouw-aanbouw Vosholen, de nieuwbouw van een Kindcentrum in Woldwijck en de nieuwbouw van een Kindcentrum in Spoorstraat-Kieldiep. Hieronder per project een aantal gegevens.

Vosholen

Dit Kindcentrum is al langere tijd in ontwikkeling. Vanuit het scholenprogramma vindt er een extra kwaliteitsimpuls plaats die geen extra vertraging mag opleveren.

Woldwijck

Hier komen scholen samen, een sporthal en een kinderopvangfaciliteit. De regie van dit nieuwbouwproject ligt bij de gemeente. Extra gronden aankopen lijkt niet nodig.

Spoorstraat

Dit betreft een school voor vierhonderd leerlingen. Ook hier komt een sporthal bij en ruimten voor kinderopvang.

Reageer op dit artikel