nieuws

‘Overheden schenden inkoopregels duurzaam hout’

bouwbreed 38

‘Overheden schenden inkoopregels duurzaam hout’

Provincies, gemeenten en waterschappen overtreden massaal de inkoopregels voor duurzaam hout. Dat concludeert houtkeurmerk PEFC, de grote concurrent van het duurzame houtkeurmerk FSC.

PEFC onderzocht tientallen aanbestedingen, bestekken en beleidsdocumenten. Uit het onderzoek blijkt dat tientallen gemeenten, waterschappen en provincies FSC voorschrijven terwijl dat wettelijk verboden is.

Provincies en waterschappen

Vijf van de zeven onderzochte provincies overtreden volgens PEFC de inkoopregels. Dat zou ook gelden voor driekwart van de bestudeerde gemeenten, 11 van de 12 onderzochte waterschappen en twaalf van de vijftien corporaties. In hoeverre de resultaten representatief zijn voor de rest van de Nederlandse overheden is onduidelijk.

Kees Boon, voorzitter van PEFC-Nederland constateert dat het Nederlandse beleid voor duurzaam inkopen, ondanks een eerdere waarschuwing van minister Plasterk aan gemeenten nog altijd faalt. “Dit belemmert concurrentie en is discriminerend voor partijen die wel voldoen aan de duurzaamheidseisen, maar over een ander keurmerk beschikken.”

 

Reageer op dit artikel