nieuws

Mourik en Besix verder bij proefproject Nijkerkerbrug

bouwbreed Premium 64

Mourik en Besix verder bij proefproject Nijkerkerbrug

Mourik en Besix gaan samen met Rijkswaterstaat de engineeringsfase van de Nijkerkerbrug vormgeven. De twee bouwers, die samenwerken onder naam Combinatie NU, zijn geselecteerd uit een groep van in totaal vijftien gegadigden.

De definitieve gunning voor de realisatie van het project volgt volgend jaar maart. In het derde kwartaal van 2018 moet de vijftig jaar oude brug helemaal gereed zijn om weer 25 tot 30 jaar mee te kunnen.

De aanbestedingsprocedure die bij het project wordt toegepast is volkomen nieuw en geldt als proef om te komen tot een radicaal andere manier van aanbesteden. Voorop staan minder regels, meer samenwerking en geen vechtcontracten. Dat moet weer leiden tot minimale verspilling van tijd en geld. De proef heeft de naam project DOEN meegekregen.

Prijs

Opvallend is vooral dat de samenwerking met marktpartijen al tijdens de aanbestedingsfase begonnen. Prijs is bovendien géén criterium voor selectie, de klant is tijdens de aanbesteding aan tafel gegaan met de gegadigden én heeft de klant mee beoordeeld. Ook wordt er beoordeeld op wederzijdse samenwerking én gaan Rijkswaterstaat en Mourik en Besix samen het contract schrijven met daarin afspraken over scope, prijs en risico’s.

Het is de bedoeling dat de gehele gww-sector gaat profiteren van de lessen die worden geleerd bij het toepassen van deze bijzondere werkwijze.

Reageer op dit artikel