nieuws

‘Limburgse bouwer, durf je hoofd te stoten’   

bouwbreed 8

‘Limburgse bouwer, durf je hoofd te stoten’   

“Bouwers en installateurs ga niet bij de telefoon zitten wachten op een opdracht, maar innoveer en denk mee met de klant.” Die oproep kwam vorig jaar van de Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens aan de vooravond van het Cobouw Café in Maastricht. Maar is er sindsdien iets veranderd? Binnenkort weten we het. Want het Cobouw Café keert in november terug naar Limburg.

Investeringsprogramma’s, innovatieprogramma’s (IBA), vier uitbreidende campussen (data, chemie e.a.), een toenemende vraag naar zorgvastgoed. In Limburg zijn alle randvoorwaarden aanwezig voor een innovatief bouwklimaat, stelt Claudia Reiner, voorzitter van het Platform Ketensamenwerking Zuid. “En de automotive schuurt ook steeds meer tegen de gebouwde omgeving aan. Wat dat betreft hebben we hier met VDL ook een prima potentiële nieuwe partner in de buurt.” 

Reiner wil al langer de ogen openen van Limburgse bouwers en installateurs. “Niemand gelooft dat Limburg qua investeringsagenda de derde provincie van Nederland is. Maar het is echt zo.” 
Kansen zat dus. Reiner, tevens vice-voorzitter van Uneto-Vni, signaleert echter dat de sector een te afwachtende houding aanneemt. “Ik bespeur nog steeds een bepaalde gemakzucht bij bouwers en installateurs. De valkuil van snel geld willen verdienen, zoals in de oude tijd, ligt weer op de loer.” 

Kijk om je heen. De wereld verandert. Schiet op. Toon initiatief, klinkt haar verhaal. Verander. Ze roemt het nieuwe stadskantoor van Venlo. Het eindresultaat trekt de aandacht in binnen- en buitenland, maar tijdens de bouw ging er best veel mis. “Leergeld”, beschouwt Reiner. “Soms moet je je kop stoten om iets ontzettend gaafs neer te zetten.”

Is de Limburgse bouw sinds het vorige Cobouw Café voldoende veranderd? Reiner vindt van niet. Ze roept op om meer lef te tonen en te investeren. “De bouw is niet gewend om geld te stoppen in ontwikkelingen of bewegingen, maar dat moet anders. Kom uit je schulp. Mijn tip? Denk niet, doe.”Cobouw Café Limburg
Datum en locatie:  23 november in Maastricht. Exacte locatie volgt.
Cobouw VerkiezingsCafé, van Zeer energiezuinig bouwen tot nul-op-de-meter 
Datum en locatie: December, in Den Haag. 
Cobouw VerkiezingsCafé Infra, woningmarkt en ondernemerschap 
Datum en locatie: voorjaar 2017, nadere informatie volgt op de Cobouw Café pagina.

Reageer op dit artikel