nieuws

Kwartiermaker Blok: bekostig lagere leges uit algemene middelen

bouwbreed Premium 11

Kwartiermaker Blok: bekostig lagere leges uit algemene middelen

De rol van bouw- en woningtoezicht wordt een stuk kleiner met de wet Kwaliteitsborging Bouw die in aantocht is. En dus kunnen de leges drastisch omlaag vinden onder meer de Neprom en Bouwend Nederland.

Dat gaat zo maar niet, denken gemeenten. Zij vrezen dat die legesverlaging ten koste gaat van andere bouwgerelateerde zaken. Nieman denkt dat er een oplossing voor handen is.

Directe relatie tussen leges en bouwwerk valt weg

“Door het wegvallen van het technisch toezicht is de directe relatie tussen bouwwerk en leges vervallen. Mijn advies? Bekostig het bouwtoezicht op ruimtelijke ordening en welstand uit de algemene middelen.”

De kwartiermaker van minister Blok bewaart een goed gevoel aan de hoorzitting van donderdag in de Tweede Kamer. Tientallen belangenbehartigers en bouwregeldeskundigen kwamen aan het woord. “Ik constateer dat er brede steun is voor het wetsontwerp.”

Misverstanden en zorgen

Toch heeft Nieman ook nog “enige zorgen en wensen genoteerd”. “Daarnaast blijken er nog wat misverstanden te leven, zoals de zogenaamde in gebruik-name vergunning, die niet in het wetsvoorstel is voorzien.”

Bouwers en opdrachtgevers zijn verder bang dat er met het nieuwe stelsel een bureaucratisch systeem ontstaat met dubbelwerk. “Deze zorgen zijn eerder onderkend”, reageert Nieman. “We werken daaraan.”

Beunhazen

Vooral de bijdrage van corporatiekoepel Aedes vond Nieman “sterk”. Ook de inbreng van de AFNL brengt hem op ideeën. “De AFNL pleitte voor een verplichte kwaliteitsverklaring van de bouwer bij de zogenaamde Bouwbesluittoets-vrije projecten, daarmee kunnen beunhazen worden geweerd.” Of er iets met het verzoek gedaan wordt, is nog onduidelijk.

Meerdere partijen uitten donderdag hun zorgen over de nieuwe toelatingsorganisatie die in de nabije toekomst kwaliteitssystemen van bouwbedrijven moeten toetsen. Ze vrezen vooral dat er mensen komen te werken die geen verstand van zaken hebben. Nieman deelt die zorg.

Experimenteren is leren

Cobouw berichtte de afgelopen maand over pilots met de nieuwe regels in Amsterdam en Den Haag. Bij beide experimenten moest bouw- en woningtoezicht projecten stilleggen. Nieman nuanceert de bijbehorende onderzoeksresultaten. “Er wordt geoefend, partijen moeten aan hun rol wennen, pilots moeten tot verbeterpunten leiden, anders hoef je ze niet uit te voeren.”

Hoogstwaarschijnlijk wordt het wetsvoorstel nog aangepast voor het in de Tweede Kamer wordt behandeld. De VVD en de PvdA gaan ook nog met elkaar om tafel om te kijken op welke punten ze allebei vinden dat de wet moet worden verbeterd. De VVD durft niet te zeggen of de wet het nog gaat halen voor de verkiezingen. Nieman denkt val wel. “Mijn indruk is dat de wet nu snel door de kamer gaat. De komende tijd zal er heel hard gewerkt worden om de wet op 1 januari 2018 in te kunnen laten gaan.”

Reageer op dit artikel