nieuws

Groningse corporaties stellen onderhoud en nieuwbouw uit

bouwbreed 10

Groningse corporaties stellen onderhoud en nieuwbouw uit

Dertien Groningse woningcorporaties die te maken hebben met de aardbevingsproblematiek, doen in een brandbrief een dringend beroep op de Tweede Kamer. Ze concluderen dat het niet lukt om met andere partijen tot bevredigende oplossingen te komen in de regio. Door alle onduidelijkheid kunnen ze niet investeren in renovatie en onderhoud.

Volgens de 13 corporaties lopen gesprekken met Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum Veilig Wonen (CVW) volledig vast. De corporaties willen hun huurders veilig huisvesten, maar er komen “antwoorden noch middelen” om dat voor elkaar te krijgen.
In de brand
brief schrijven de betrokken corporaties dat zij duidelijkheid nodig hebben over vijf punten. Hoe beweegt de grond? Wat doet die beweging met woningen? Wat maakt die woningen weer veilig? Wie betaalt deze investeringen? Wie beslist erover?

“Alleen als er op de genoemde punten duidelijkheid bestaat kunnen we de verantwoordelijkheid nemen en een actief investerings- en strategisch voorraadbeleid voeren”, stellen de Groningse woningbouwverenigingen. “De huidige onduidelijkheid zorgt ervoor dat corporaties onderhoud en investeringen in renovaties moeten uitstellen. Dit kan niet veel langer duren zonder dat er vervolgschade ontstaat.”

In het aardbevingsgebied wonen ruim 120.000 huurders in ongeveer 60.000 sociale huurwoningen van de 13 corporaties.

Reageer op dit artikel