nieuws

FNV Bouw: steeds meer schilders leggen werk neer

bouwbreed 37

FNV Bouw: steeds meer schilders leggen werk neer

Ruim 170 schilders hebben vandaag het werk neergelegd uit onvrede over het cao-akkoord tussen werkgeversorganisatie OnderhoudNL en de relatief onbekende vakbond LBV. Dat zegt FNV Bouw. Op 6 oktober volgt een landelijke stakingsdag.

Volgens actiecoördinator Dick Koerselman van de bouwbond neemt de actiebereidheid onder de werknemers toen. “Vandaag leggen ruim 170 schilders de kwast neer. Gisteren waren het er 120 en vrijdag 100. Er zit een mooie stijgende lijn in.”

Ook woensdag zal er gestaakt worden, waarschuwt Koerselman. “Er zijn dan opnieuw volop waarschuwingsstakingen in de regio. Ook vakbond CNV sluit zich aan bij de FNV-staking. Schilders vormen één front tegen de kaalslag in de sector.”

Bond rekent op vuurwerk

Bedoeling is om op 6 oktober een landelijke stakingsdag te houden. Dan zal er ook een manifestatie plaatsvinden in Waddinxveen, waar het hoofdkantoor van OnderhoudNL is gevestigd. Koerselman: “We gaan niet alleen maar met z’n allen op een plein staan en heel hard ‘boe’ roepen. Schilders zijn boos. Reken op vuurwerk.”

Eerder gaf OnderhoudNL aan een landelijke stakingsdag niet te zullen accepteren en te zullen aanvechten bij de rechter. Volgens de werkgeversorganisatie is FNV Bouw geen partij in het cao-akkoord en zijn stakingen daarom onrechtmatig.

Werkgevers: schilders niet slechter af

FNV Bouw en CNV Vakmensen kunnen zich niet vinden in het cao-akkoord dat OnderhoudNL heeft gesloten met LBV, omdat schilders er volgens die afspraken tot wel 1800 euro per jaar op achter uit gaan. OnderhoudNL spreekt tegen dat schilders slechter af zijn met het akkoord. Volgens cao-onderhandelaar Marjolein van Olst gaan werknemers er juist enkele honderden euro’s op vooruit.

Reageer op dit artikel