nieuws

Europese bouwreuzen ontvluchten hun thuismarkten

bouwbreed Premium 17

Europese bouwreuzen ontvluchten hun thuismarkten

De grootste bouwbedrijven van Europa halen een steeds groter deel van hun omzet buiten het land van herkomst. Dat blijkt uit de dertiende editie van de European Powers of Construction, een uitgave van Deloitte.

De internationale omzet bedroeg afgelopen jaar 52 procent van de totale opbrengsten. Dat is 9 procentpunt meer dan in 2014. Volgens de bouwexperts van Deloitte zijn grote bouwers steeds meer over de grens gaan kijken vanwege de “sterke concurrentie en lage marges” in eigen land.

Steeds minder gericht op niet-bouwactiviteiten

Tegelijkertijd zijn ze zich minder gaan richten op aanpalende branches als vastgoedontwikkeling, energie en industriële dienstverlening. Ongeveer 24 procent van hun omzet komt momenteel uit niet-bouw gerelateerde activiteiten. “De diversificatie is daarmee 5 procentpunt lager dan in 2010”, aldus het advies- en accountantsbureau.

Die trend is opvallend omdat uit onderzoek van Deloitte blijkt dat diversificatie bouwbedrijven doorgaans geen windeieren legt. Bouwers met een focus op diversificatie hebben een “hoger ebit-ratio dan de bedrijven met de focus op alleen de bouwsector”.

Top-50 goed voor ruim 300 miljard omzet

De vijftig grootste bouwondernemingen van Europa waren vorig jaar goed voor een gezamenlijke omzet van ruim 301 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in het jaar ervoor. Dit en volgend jaar zal de omzet verder toenemen.

“De bouwinvesteringen binnen de EU zijn in 2015 met 2 procent gegroeid, ten opzichte van 1,6 procent in 2014. Prognoses laten zien dat in 2016 de groei doorzet (2,4 procent) en de uitbreiding versnelt in 2017 (3,1 procent). In de nabije toekomst zal de Europese bouwsector profiteren van duurzame groei van de huishoudensinkomens, lage hypotheekrentes en voortgang in de hervorming van de woningmarkt.”

Vier Nederlandse bouwers in de lijst

In de European Powers of Construction-lijst staan vier Nederlandse bouwconcerns. BAM op plek 9, Strukton-moeder Oranjewoud op plaats 32, Heijmans op 36 en Ballast Nedam op 49. Als niet-beursgenoteerde bouwer is VolkerWessels niet opgenomen in de ranglijst, die aangevoerd wordt door het Franse Vinci.

Het volledige rapport European Powers of Construction is hier te downloaden.

 

Reageer op dit artikel