nieuws

Ecobouw 2016: ‘Bouw eens wat kan, in plaats van wat mag’

bouwbreed 55

Ecobouw 2016: ‘Bouw eens wat kan, in plaats van wat mag’

“Het is allang mogelijk om economisch rendabele energieneutrale woningen te bouwen. Doe dat dan ook!”, betoogt Itho/Daalderop-directeur Wim van den Bogerd als eerste spreker tijdens Ecobouw 2016, georganiseerd door Cobouw en De Architect

Duurzaam bouwen is tegenwoordig geen uitzondering meer. Door programma’s als De Stroomversnelling en nul-op-de-meter worden ook bestaande woningen verduurzaamd. Maar de vraag op het Ecobouw-congres 2016 is ook hoe de obstakels voor een duurzame toekomst overwonnen kunnen worden.
Ecobouw wordt gehouden in het Scheveningse Strandtheater, een typisch voorbeeld van duurzame bouw. Het gebouw is volledig cradle-to-cradle: de staalconstructie, gevel en de betonvloeren kunnen weer opnieuw worden gebruikt. Maar architecten Jochem Groenland en Thijs Mauve blijven kritisch over het gebouw. Groenland: “Het was een heel gehaast proces. Ik had liever iets meer tijd gehad voor een goede afwerking.”
Het maakte direct duidelijk dat tijdens Ecobouw veel duurzame oplossingen voor het voetlicht komen, maar dat een kritische noot niet vermeden wordt.

Noodklok

Itho/Daalderop-directeur Wim van den Bogerd zette als keynote-speaker direct de toon. Vorige maand luidde hij in Cobouw al de noodklok over De Stroomversnelling. Het doel om in 2020 110 duizend bestaande woningen energieneutraal te maken gaat niet lukken, zo vreest hij. Maar dat ligt niet zozeer aan de deelnemers, betoogt Van den Bogerd nu. “De ambities bij de deelnemers zijn hoog, en dat is goed. Maar er zijn 60 deelnemers die nu 700 woningen hebben gerealiseerd. Dat is slechts 11 woningen per deelnemer.”

Tegelijkertijd heeft minister Kamp het ineens over het afschaffen van de salderingsregeling

De grootste hobbel is het gebrek aan ambitie bij de overheid en de elkaar tegenwerkende wetten en regels uit Den Haag. “Er is nu net een energieprestatievergoeding (EPV) gekomen die het makkelijker moet maken om het aanpakken van bestaande woningen economisch haalbaar te maken. Maar tegelijkertijd heeft minister Kamp het ineens over het afschaffen van de salderingsregeling. Als dat gebeurt, wordt de hele basis onder die EPV weggeslagen.” En het bericht dat ook woningen met een gasaansluiting in aanmerking komen voor de EPV is volgens Van den Bogerd verbijsterend. “Als een woning nul-op-de-meter moet zijn, dan kan dat gewoon niet. Je kunt gasverbruik niet compenseren met pv-panelen op het dak. Maar ik vraag me wel af: hoe sterk moet de gaslobby wel niet zijn, dat ze dit in de wet hebben kunnen krijgen?”

Dijkdoorbraak

Het probleem zit niet alleen bij de overheid, stelt Van den Bogerd in zijn openingsspeech. “Er is, na een economische stilstand van tien jaar, gewoon te weinig wil om echt grote stappen te maken. Misschien is er geen Stroomversnelling nodig, maar een dijkdoorbraak.” Van den Bogerd wijst ook naar de bouwsector. “Het is allang mogelijk om economische rendabele energieneutrale woningen te bouwen. Doe dat dan ook! En stop met het bouwen van woningen die zo onzuinig zijn als mag. Bouw gewoon huizen die zo zuinig zijn als kan!”

Reageer op dit artikel