nieuws

Bouwvakkers ingezet in strijd tegen gevaarlijke bouwplaats

bouwbreed 13

Bouwvakkers ingezet in strijd tegen gevaarlijke bouwplaats

FNV Bouw gaat bouwvakkers mobiliseren om gevaarlijke situaties op bouwplaatsen te melden en aan te pakken. De vakbond heeft daarvoor het meldpunt Veiligheid in de Bouw opgezet.

Bij dat meldpunt kunnen werknemers, eventueel anoniem, een melding doen van gevaarlijke situaties. Een medewerker van de bond komt dan zo snel mogelijk poolshoogte nemen. In extreme gevallen schakelt die de Inspectie SZW in.

“Voor FNV Bouw is de maat vol, wij kijken niet aan de zijlijn toe hoe het aantal ongevallen en fatale ongevallen oploopt”, zegt campagneleider Willem Dijkhuizen van FNV Bouw.

Bouw doet te weinig om tij te keren

Opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers doen te weinig om het tij te keren, vindt hij. “Daarom heeft FNV Bouw een campagne opgezet die vandaag start met de lancering van het meldpunt Veiligheid in de Bouw. Een bouwplaats is een gevaarlijke werkplek. Als er iets mis gaat, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Dat moeten we met man en macht voorkomen. Elk ongeval in de bouw is er één te veel.”

Cijfers onacceptabel voor vakbond

In de eerste helft van dit jaar nam het aantal dodelijk ongevallen met 56 procent toe; het aantal ernstige ongevallen met 14 procent. FNV Bouw noemt die cijfers “onacceptabel”.

Dijkhuizen: “We hebben als vakbond de taak ons in te zetten voor goede arbeidsomstandigheden, voor en samen met werknemers op de bouw. Dat doen wij altijd al, en het komende jaar gaan wij ons dubbelop inzetten voor het terugdringen van het aantal ongevallen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels