nieuws

Bouwbond: “Nu werk maken van echte banen”

bouwbreed Premium 19

Bouwbond: “Nu werk maken van echte banen”

FNV Bouw stelt tevreden vast dat in de Troonrede aandacht is voor het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’. Maar, zo vindt de bouwbond: “Het is nu zaak om het in de bouw ook in de volle breedte te realiseren”.

FNV Bouw constateert dat er nog steeds veel mis is in de sector. Gerommel en het niet naleven van de cao is onacceptabel, crisis of geen crisis. “We zien al jaren een enorme flexverslaving in de bouw”, aldus sectorhoofd Janna Mud. “En we komen nog steeds veel constructies tegen met uitzendkrachten en schijnzelfstandigen. Op diverse locaties hebben we het hele scala aan ontduikingstechnieken blootgelegd.”

Nu de economie en de bouw weer aantrekken, roept FNV Bouw werkgevers op om volop werk te maken van echte banen in de bouw. Mud: “Weg van de schijnconstructies, weg van het gerommel met uurlonen, overuren, reiskosten en pensioenafdrachten. Een echte baan biedt zekerheid en een goed loon. Dat geeft mensen de mogelijkheid om op een normale manier hun brood te verdienen.”

Geen knopen doorgehakt

CNV vindt vooral dat het kabinet geen knopen doorhakt over de positie van flexwerkers en zzp’ers op de arbeidsmarkt. “Dat leidt tot concurrentie naar het putje van de arbeidsmarkt”, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.

“Op de arbeidsmarkt ligt een groot vraagstuk waarop actie nodig is, maar dat schuift het kabinet door naar zijn opvolgers”, zegt Limmen. “Mede door de flexibilisering en de groei van het aantal zzp’ers staat het evenwicht op de arbeidsmarkt onder druk. Daar heeft iedereen last van.”

Limmen vervolgt: “Er lijkt sprake van een race-to-the-bottom: concurrentie naar het putje. Jongeren blijven hangen in flexcontracten, maar zijn door dit kabinet wel opgescheept met een studieschuld, daardoor voelen zij zich de klos. Veel zzp’ers kunnen zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en door deze ontwikkeling staan ook de arbeidsvoorwaarden in cao’s onder druk. Dit moet wat mij betreft hét thema worden van de verkiezingsstrijd.”

Iedereen profiteert van herstel

Dat iedereen er volgend jaar iets bij krijgt, is goed nieuws, vindt CNV. “Iedereen profiteert daardoor van het economisch herstel. Daarmee repareert het kabinet ook het scheve beeld dat deze zomer leek te ontstaan, een beeld waarin ouderen zouden inleveren. Mijn zorgen over de koopkrachtpositie van ouderen zijn daarmee nog niet uit de lucht. Het lijkt er sterk op dat veel pensioenfondsen eind dit jaar de pensioenen zullen moeten korten. Dat raakt ouderen direct in de portemonnee.”

Reageer op dit artikel