nieuws

Bouw eindelijk uit de crisis

bouwbreed 32

Bouw eindelijk uit de crisis

Sinds het dieptepunt van de crisis in 2013 is de bouwproductie met 30 procent gegroeid. Van alle branches is de bouw de snelst groeiende. Alle reden voor optimisme.

De bouw is voorgoed uit de crisis. Dat kunnen we toch wel stellen na zeven kwartalen van groei. De bouwondernemers zijn weer positief, niet alleen over de economie, maar ook over de banen in de sector. De angst voor faillissementen ebt weg. Het aantal bedrijven dat ten onder ging is jaren niet zo laag geweest.

Nog maar 9 procent van de bouwers klaagt over te weinig orders. Ter vergelijking: begin 2013 had ruim de helft (52 procent) te weinig werk.

Het optimisme in de bouw gaat gepaard met een dikkere portemonnee. De omzet van middelgrote bedrijven (10 tot 100 werknemers) groeide in het tweede kwartaal gemiddeld met 4,4 procent. Die van grote bedrijven (meer dan 100 werknemers) zelfs met 5 procent. Bouwbedrijven behalen gemiddeld 7 procent meer omzet dan in 2010. Niet slecht. In de orderportefeuilles zit gemiddeld voor 8,2 maanden werk, veel meer dan de 5,2 maand tijdens het dieptepunt van de crisis. En nog maar iets onder het topniveau van begin 2008, toen 8,7 gehaald werd.

Wie in de bouw deden het in 2016 tot nu toe het best? Dat zijn de gespecialiseerde aannemers; vooral de grote bedrijven. Hun omzetten liggen 13 procent boven het niveau van vorig jaar.

Nieuwe gebouwen

In de grond,- weg- en waterbouw deed het mkb het de afgelopen tijd uitstekend. Ze boekten gemiddeld 13 procent (kleinbedrijf) tot 9 procent (middenbedrijf) omzetgroei. Vooral dankzij investeringen van bedrijven in nieuwe gebouwen en van particulieren in nieuwe woningen werd er rondom de nieuwe bouwlocaties meer uitgegeven a an waterwerken en wegen.

Sloop- en grondwerkbedrijven profiteerden van het tij: zij behaalden een omzetstijging van 10,4 procent. De omzet van (spoor)wegen- en tunnelbouwers steeg met 5,2 procent. Kabel- en buizenleggers zagen hun opbrengsten met 11,9 procent stijgen.

De grote drijvende kracht achter de huidige groei in de bouw is vooral woningbouw. De woningverkopen stijgen in een groot deel van het land. In het tweede kwartaal werden 50.315 bestaande huizen verkocht, bijna 24 procent meer dan in dezelfde periode in 2015.

Nieuwbouw profiteert. In totaal zijn er in het tweede kwartaal 11.953 nieuwe woningen opgeleverd. Dit is ruim 6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Ja, het gaat best goed met de bouw.

Positief

1. Sterkste bedrijfstak

2. Bouwers optimistisch

3. Minder faillissementen

4. Dikker orderboek

5. Omzet mkb hoger

6. Groei onderaannemers

7. 6 % meer huizen opgeleverd

8. 24 % meer huizen verkocht

Reageer op dit artikel