nieuws

‘Vooraf alles virtueel maken’

bouwbreed 15

‘Vooraf alles virtueel maken’
Paul Dijkstra

Als directeur Startup gaat Rob van Kampen zich bezighouden met innovatie en een nieuwe koers binnen BAM. Bewust vestigt hij zich met zijn team buiten de bestaande kantoren. ‘‘We gaan een virtuele omgeving ontwikkelen.’’

Wat houdt dat in, directeur Startup?

“BAMheeft de nadrukkelijke ambitie om meer te doen met innovatie, voordat we worden ingehaald door andere bedrijven. Natuurlijk hebben we de ambitie om processen beter te doen, maar we willen ook nieuwe dingen ondernemen. Die vinden niet in het hart van het bedrijf plaats, maar aan de rand. Onze eerste opdracht ligt er al. We gaan in een start-upcontext samenwerken met een aantal start-ups, die zich onder meer bezighouden met robotisering. Daarnaast zijn er twee grotere technologiebedrijven waarmee we samenwerken.”

U bent een van de mensen die vormgeven aan BAM’s nieuwe portefeuille ‘Nieuwe dingen doen’. Elk bedrijf doet toch nieuwe dingen? Waarom een apart bedrijfsonderdeel?

“Het lijkt vanzelfsprekend dat dat gewoon is, maar dat was het niet. De bouwsector is traditioneel van aard. Tot voor kort was er weinig noodzaak om te veranderen. Door de bouw- en vastgoedcrisis is dat besef meer ontstaan, net als de noodzaak om samen te werken. We waren wel op zoek naar verbeteringen, zoals het omlaag brengen van de faalkosten. We willen vernieuwing nu gewoon maken.”

Welke nieuwe ontwikkelingen vindt BAM kansrijk?

“We willen bijvoorbeeld alles virtueel gaan maken, voordat we het ook echt gaan produceren. Zo gaan we een woning tot in alle details en tijdens de hele levenscyclus in een virtuele omgeving ontwerpen en daarna aanpassen met architecten, bouwers en eindgebruikers. Waarom zou je de gebruiker niet zelf veel meer keuze laten? We gaan dus een virtuele omgeving ontwikkelen, waarvan we kunnen leren en waarin zaken doorontwikkeld kunnen worden.’’

Hoe vernieuwend bent u zelf?

“Ik ben als socioloog begonnen in P&O-functies en heb toen de overstap gemaakt naar een lijnfunctie. Daarbij moest ik heel wat weerstand overwinnen. Veranderen, vernieuwen en uit je eigen comfort stappen heb ik altijd moeten doen om succesvol te kunnen zijn in mijn functies. Dat is ook nodig in deze functie. Ik weet wel ongeveer waar het moet uitkomen, maar hoe de reis gaat verlopen is onzeker. Ik vind het wel heel leuk. Bovendien ga ik samenwerken met veel jonge intelligente mensen. Dan moet je in staat zijn om zaken los te laten.”

Veel mensen houden niet zo van veranderingen. Hoe krijg je ze toch zover?

“In het algemeen geldt: succes maakt de bereidheid van mensen om mee te doen groter. Wat helpt is dat je mensen vindt die aan de basis staan van verandering. Dat zijn de ‘early adopters’. Daarnaast is er ‘commitment’ van de raad van bestuur. Zij ademen uit: dit is wat wij willen.”

Een nieuwe functie en een nieuwe richting, waar moet dat over een paar jaar toe leiden?

“Mijn voorkeur is dat ik een nieuw succesvol bedrijf heb opgezet, dat geen start-up meer is, maar een gevestigde onderneming, die geld verdient en rendement oplevert. Een bedrijf dat een waardevolle bijdrage levert aan een optimale klantbeleving, of het nu gaat om wonen, werken of infrastructuur. Zo zie ik het voor me.”

Reageer op dit artikel