nieuws

Kerkgemeente bouwt zelf

bouwbreed Premium 35

Kerkgemeente bouwt zelf

Toen de aannemer van het nieuwe kerkgebouw in Bleiswijk failliet ging, nam De Gereformeerde Kerk (hersteld) de bouw in eigen beheer over. “De bouw is eigenlijk heel snel gegaan.”

Toegegeven, als in Cobouw over kerkgebouwen wordt geschreven, dan gaat het vaak over leegstand of herbestemming. Maar er worden in Nederland ook nog steeds nieuwe kerken gebouwd. Vooral de gereformeerde kerkgenootschappen blijven groeien. Voor de architecten Jan en Joop Houweling was de kerk in Bleiswijk niet de eerste die zij ontwierpen. Maar wel een bijzondere; Houweling is zelf lid van de gemeente. “Onze diensten worden nu nog gehouden in een sporthal in Bleiswijk.”

Bouwer kopje onder

Jarenlang spaarde de gemeente voor een nieuw kerkgebouw. “In deze regio zijn eigenlijk geen leegstaande kerken. Als dat zo was, dan hadden we zeker overwogen om een bestaand gebouw te gebruiken.” In 2015 begon de bouw, maar na het hei- en funderingswerk ging de bouwer kopje-onder. “Daar zijn we erg van geschrokken. Maar de bouwcommissie van de kerk is direct aan het werk gegaan. We hebben een bouwbegeleider bereid gevonden om het werk over te nemen en de oorspronkelijke onderaannemers binnenboord te houden. Dat is erg goed gelukt. Gelukkig waren veel onderdelen van het gebouw al besteld en bij de leverancier gemaakt, waardoor we goed verder konden. De bouw heeft een paar maanden stilgelegen, maar in februari is het werk weer hervat.”

De kerk groeit nog steeds

Van de buitenkant is het een functioneel, maar duidelijk kerkgebouw en grotendeels opgetrokken uit baksteen met daarin verwerkt zogenaamde “Dudok”-elementen (sober en robuust). Twee gevelpanelen zorgen voor een visuele onderbreking van de stenen gevel met de torens. Het gebouw bestaat uit verschillende ruimtes, waaronder een kerkzaal voor 250 mensen. Met flexibele wanden is die ruimte zelfs te vergroten tot 350 plaatsen voor speciale gelegenheden. Met het oog op de toekomst niet onverstandig, want de kerk groeit nog steeds. “De gemiddelde leeftijd is nu 30 jaar.”

Snel op temperatuur

In het ontwerp is rekening gehouden met de ongewone energetische eisen van een kerkgebouw. “Eigenlijk moet de kerkzaal maar twee keer op een zondag op temperatuur zijn. Doordat het gebouw goed geïsoleerd is kunnen we de kerk met twee kleine warmtebronnen, die ook de ventilatielucht verwarmen, goed en snel op temperatuur krijgen.”

In oktober worden de eerste diensten in de nieuwe kerk gehouden. “Naar dat moment wordt in onze gemeente erg uitgekeken.”

Reageer op dit artikel