nieuws

‘Je kunt dit of 
je kunt dit niet’

bouwbreed 8

‘Je kunt dit of 
je kunt dit niet’

“Kraanmachinisten hebben van jongs af aan affiniteit met verticaal transport. Ik was 16, kwam van de LTS, en ik vond het hartstikke mooi om met kranen te werken. Van mijn vader heb ik het niet: die zat in de bouw. Hij had een afbouwbedrijf. Werken met plafonds en wanden trok mij totaal niet.

Na een opleiding van drie jaar haalde ik wat toen het volledig hijsbewijs, en tegenwoordig TCVT-certificaat, heet. Daarna moet je regelmatig bijscholen, want de eisen zijn streng.

Een kraan bedienen kun je of kun je niet. Je moet er een natuurlijke aanleg voor hebben. Noem het machinegevoel.

Ik heb ook mijn papieren voor een torenkraan, maar ik werk liever met een mobiele kraan. Dat is veel afwisselender. De ene dag zet ik een jacuzzi achter een huis, de volgende dag rooi ik een boom, dan weer monteer ik een buis voor de offshore. Ik heb dikwijls verschillende klussen per dag.

In deze branche staat veiligheid voorop. Ik rijd met een kraan die 72 ton weegt. Je bent breder dan een vrachtwagen. Uiterste voorzichtigheid is geboden. Je moet altijd anticiperen, voor 300 procent geconcentreerd zijn. De situatie verandert per minuut.

In de verticale transportwereld ben je nooit uitgeleerd. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen. De te verplaatsen lasten zijn iedere keer weer anders. De locatie is anders, de opstelling is anders. De weersverwachtingen zijn anders. Slecht weer kan voor problemen zorgen. Bij dreigend onweer moet je direct het werk staken. Ook de veiligheid van anderen is in het geding.

Om dit vak goed te kunnen uitoefenen moet je rustig, geconcentreerd en perfectionistisch zijn. Effe iets ophijsen bestaat niet. Je moet het met volle aandacht doen. Het is werk waarmee ik mij zeer goed kan vermaken. Ik wil als kraanmachinist mijn pensioen halen, ook al is het behoorlijk zwaar werk. Je bent de hele dag met je hoofd bezig. Niets is dan zo ontspannend als een avondje thuis op de bank.”Naam: Coen Wattel
Beroep: Kraanmachinist
Woonplaats: Vlissingen
Nevenfunctie: Directeur/eigenaar Wattel Verhuur 

Reageer op dit artikel