nieuws

‘Het kan mij niet moeilijk genoeg zijn’

bouwbreed Premium 14

‘Het kan mij niet moeilijk genoeg zijn’

“In mijn familie komen veel bouwvakkers voor. Mijn opa, mijn vader en mijn ooms waren allemaal stukadoor of schilder. Ook onze kinderen zijn vaklieden. Het stukadoorsvak heb ik geleerd op mijn twaalfde, van mijn vader, maar ik wilde eigenlijk decoratieschilder worden. Op mijn vijftiende ging ik daarvoor in de leer. Vijf jaar later begon ik een eigen zaak als decoratieschilder.

Ik kom oorspronkelijk uit Armenië, maar ik heb heel lang in Rusland gewerkt. Daar kreeg ik als decoratiestukadoor de smaak te pakken. Ik had er een bedrijf met twintig mensen. In 2000 ben ik met mijn gezin vanuit Armenië naar Nederland gevlucht. Voordat ik hier een nieuwe zaak begon, heb ik als vrijwilliger ornamenten en rozetten in oude panden gerestaureerd.

Wat mijn werk betreft ben ik een beetje avontuurlijk. Ik ben geen gewone stukadoor, ik ben een liefhebber van ingewikkelde klussen. Het kan mij niet moeilijk genoeg zijn. Decoraties in plafonds en langs ramen en deuren zijn mijn grootste hobby. Het geeft heel veel voldoening om eeuwenoud vakwerk te herstellen; je zorgt dat volgende generaties er ook weer van kunnen genieten. 

Wil je dit werk goed kunnen doen, dan moet je de materialen door en door kennen en die liefst ook zelf kunnen namaken. Die technieken zijn in onze familie van vader op zoon doorgegeven. Ik maak bijvoorbeeld zelf verf van krijt en lijm. 

In Rusland kon ik mij uitleven in moeilijke opdrachten, in Nederland is jammer genoeg vooral vraag naar strak stucwerk. Toch krijg ik genoeg interessante opdrachten. Ik heb de Schelpengrot van landgoed Nienoord in Leek gerestaureerd en het pleisterwerk van openluchtmuseum Het Hoogeland. In Warffum ben ik bezig de aardbevingsschade aan een monument uit 1870 te herstellen. Eerst doe ik de witte cementen lijsten onder de dakgoten, daarna ga ik binnen scheuren afbikken, stucen en kalken. De jugendstil-rozetten op de plafonds bewaar ik voor het laatst, dat is het mooiste werk.’’ Naam: Zachar Yeghiazaryan (57)
Beroep: Zelfstandig restauratievakman
Woonplaats: Warffum 

Reageer op dit artikel