nieuws

Witteveen+Bos onderzoekt waterkracht Sierra Leone

bouwbreed Premium 58

Witteveen+Bos onderzoekt waterkracht Sierra Leone

Witteveen+Bos gaat de haalbaarheid van kleinschalige opwekking van energie uit waterkracht in het Afrikaanse land Sierra Leone onderzoeken.

Het ingenieursbureau uit Deventer doet dit in opdracht van Riverblade, een onderneming opgezet door de Nederlandse ondernemers Donald Keus en Wouter Kreuwel.

Longlist met potentiele locaties

In eerste instantie zal Witteveen+Bos een longlist opstellen met ongeveer twaalf potentiele locaties in rivieren die het land doorkruisen. Begin volgend jaar moet dan een besluit worden genomen over twee startlocaties.

Uiteindelijk doel van het project is om op te schalen en zo een belangrijk deel van de stroomvoorziening in Sierra Leone te gaan verzorgen middels waterkracht. Momenteel is in het land een groot tekort aan electriciteit. Slechts 10 procent heeft toegang tot betrouwbare energievoorziening.

Kleinschalige energieopwekking

Volgens Witteveen+Bos wordt bewust gekozen voor kleinschalige energieopwekking door waterkracht uit stroming, omdat deze centrales relatief gemakkelijk te plaatsen zijn door lokale aannemers. Alternatieven op grotere schaal, zoals een stuwdam in combinatie met een stuwmeer, kennen vaak grote nadelen: ze zijn moeilijker te construeren en vereisen het onder water zetten van land.

Het proefproject wordt gefinancierd door FMO (Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden) en EAIF (Emerging Africa Infrastructure Fund).

Reageer op dit artikel