nieuws

Pensioenfondsen investeren in Wallengebied Amsterdam

bouwbreed 21

Pensioenfondsen investeren in Wallengebied Amsterdam

Rabobank Pensioenfonds en het Bedrijfspensioenfonds gaan samen met Syntrus Achmea RE&F, de gemeente Amsterdam en corporatie Stadgenoot investeren in vastgoed in het hart van Amsterdam.

Doel is om de leefbaarheid te verbeteren door vastgoed aan te kopen en te beheren. De partijen hebben een publiek-private investerings- en beheerbedrijf opgericht: 1012Inc.

Met de oprichting van 1012Inc worden verschillende moties van de gemeenteraad uit 2009 uitgevoerd. De raad had opgeroepen om ook maatschappelijke partijen te laten investeren in het gebied, met daarin onder meer de Wallen, en om bewoners te betrekken bij het aanpakken van de problemen in het postcodegebied 1012.

Prostitutieramen

Er zijn 125 prostitutieramen opgekocht en 22 coffeeshops zijn gesloten

 De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam samen met een aantal corporaties, waaronder NV Stadsgoed, een volle dochter van Stadgenoot en voorloper van 1012Inc, fors geïnvesteerd in het gebied. Er zijn 125 prostitutieramen opgekocht en de panden zijn herontwikkeld tot woningen, winkels en restaurants; straten en pleinen werden opgeknapt en 22 coffeeshops in het gebied zijn gesloten. 1012Inc wil nu samen met bewoners en ondernemers uit de buurt verder werken aan het verbeteren van de situatie in de buurt.

De investeringen zullen niet alleen leiden tot verbeteringen in de buurt, maar ook geld opleveren, belooft 1012Inc. Het jaarlijkse dividend rendement is ten minste 4 procent. Wordt er meer verdiend, dan wordt de helft ervan gebruikt voor extra investeringen en de andere helft voor extra dividend.

Lening

De gemeente Amsterdam, Stadgenoot en Syntrus Achmea RE&F hebben alle drie geld of vastgoed ingebracht in 1012Inc. De gemeente zet het restant van een lening aan Stadsgoed van 21 miljoen euro om in aandelen in 1012Inc. Het investeringsbedrijf wordt daarmee een deelneming van de gemeente Amsterdam.

Stadgenoot brengt haar dochter NV Stadsgoed in en daarmee haar bestaande, in de afgelopen jaren getransformeerde bezit.

Syntrus Achmea RE&F brengt namens de twee pensioenfondsen 59 miljoen euro in en neemt specifieke kennis, ervaring en expertise mee op het vlak van wonen, winkelen, werken alsook (her)ontwikkelen en transformeren van vastgoed.

Middensegment

De deelname van Syntrus Achmea RE&F is gekoppeld aan het recht om op andere plekken in Amsterdam, tegen een marktconforme prijs, 750 huurwoningen te mogen bouwen in het middensegment. De deelnemende pensioenfondsen laten naar eigen zeggen zien dat financieel en maatschappelijk rendement goed samen kunnen gaan.

De gemeente Amsterdam wil dit jaar 37 prostitutieramen sluiten

De publiek-private samenwerking kan direct haar mouwen opstropen. De gemeente Amsterdam wil dit jaar 37 prostitutieramen sluiten. De bedoeling is dat 1012Inc de panden overkoopt. Ook het bezit van woningcorporatie Ymere in het gebied wordt waarschijnlijk overgenomen.

Reageer op dit artikel