nieuws

Nul-op-de-meterpilot gestapelde bouw in Brabant afgerond

bouwbreed 31

Nul-op-de-meterpilot gestapelde bouw in Brabant afgerond
Ronald Tilleman

Woningcorporatie TBV Wonen heeft haar eerste nul-op-de-meterpilot voor gestapelde bouw afgerond. Vier woningen in het appartementencomplex Zuringhof in Tilburg werden in ruim twee maanden tijd gerenoveerd. De pilot is in 2014 samen met bouwketen GreenCore gestart.

De vier appartementen werden voorzien van een warmtepomp, pv-panelen, luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning en kunststof raamkozijnen met drievoudig glas. De gevels zijn voorzien van een buitengevelisolatiesysteem.

TBV Wonen, onderdeel van Energiesprong, heeft hiervoor naar eigen zeggen een grote investering gedaan. Ter compensatie heeft het huurverhoging aangevraagd. De verhoging is afgestemd op de mate van energieopwekking van de woning. De maandlasten van de bewoners worden echter ruim twintig euro lager. Dit komt door het wegvallen van een aantal vaste energielasten, aldus de woningcorporatie.

Onrendabel

Volgens Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, directeur-bestuurder van de Rotterdamse corporatie Woonbron en voorzitter van de Groene Huisvesters, is nul-op-de-meter voor gestapelde bouw in steden niet geschikt. De energierekening is namelijk te laag om rendabel te kunnen investeren: “Hoe lager de oorspronkelijke energierekening, hoe lager de energieprestatievergoeding die je kunt vragen van de bewoner. En dus hoe lager de investering die je kunt doen. Dat reken je als corporatie niet rond”, aldus Van Nieuwenhuizen in gesprek met Cobouw in maart dit jaar.

Reageer op dit artikel