nieuws

Leuk wonen 
in kazerne

bouwbreed 27

Leuk wonen 
in kazerne

Eerst ging een deel van de vrijkomende Juliana van Stolbergkazerne in Amersfoort verder als kantoor. Nu maakt dat weer plaats voor tien“charmante woningen”. De buitenkant van het legerpand werd ervoor teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Die tien huizen werden vorige maand opgeleverd en gaan als warme broodjes over de toonbank. Op het moment van schrijven staan er nog maar twee te koop.

Volgens projectleider Gerrit de Bruin van de Amersfoortse bouwer Karbouw ook niet zo gek. “Het zijn prachtige, charmante huizen geworden. Op de begane grond een woonkamer en keuken en een ruime entree, twee slaapkamers en een riante badkamer op de eerste verdieping en daarboven nog een ruime zolder. Alle woningen hebben een ruime buitenruimte aan een gezellig hofje met een dubbele rij bomen. En ze liggen op loopafstand van het centrum.”

Bijzondere plek

Het betekent bovendien wonen op een bijzondere plek. De Juliana van Stolbergkazerne werd in 1889 aan de Appelweg gebouwd als onderkomen voor de infanterietroepen. Tot de sluiting in 1979 huisden er vierduizend soldaten die met dertig man op zaal sliepen. De Appelweg werd in de volksmond Appèlweg.

Na 1980 werd een groot deel van het 12 hectare grote terrein in de Amersfoortse binnenstad gesloopt. In het deel dat Karbouw ombouwde tot huizen zat tot vorig jaar een kantoor.

Omgedraaid

Volgens De Bruin was de transformatie van kantoor naar woningen niet heel lastig. “We doen dit natuurlijk vaker. Het pand was als kantoor meer functioneel ingericht met de looprichting overdwars. Dat hebben we als het ware omgedraaid.”

De voormalige kazerne was niet geïsoleerd, dus Karbouw plaatste aan de binnenkant voorzetwanden. De Bruin: “Verder hebben we alle ramen vervangen voor dubbel glas, maar wel met de oude details. De kozijnen zijn authentiek.”

Om elke woning in het rijtje een eigen voordeur te geven, werden tien ramen tot aan de grond uitgezaagd, waarna er een deurkozijn in geplaatst werd. Verder is de centrale entree van de kazerne verwijderd en is het pand aan de buitenkant zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. “Zodat mensen de charme van het oude gebouw weer gaan zien.”

 Project: Tien huizen in een voormalig kazernegebouw in Amersfoort
Opdrachtgever: Schipper Bosch
Aannemer: Karbouw
Ontwerp: Schipper Bosch
Bouwtijd: 6 maanden 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels