nieuws

Kamp staat nog 5 jaar garant voor aardwarmte

bouwbreed 63

Kamp staat nog 5 jaar garant voor aardwarmte

Minister Kamp van economische zaken verlengt de garantieregeling Aardwarmte met tenminste vijf jaar. Kamp hoopt dat daardoor meer ervaring met geothermieprojecten kan worden opgedaan. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Volgens Kamp draagt het gebruik van aardwarmte in steeds belangrijker mate bij aan het behalen van de energiedoelstellingen. In Nederland zijn op dit moment 14 geothermieprojecten dieper dan 500 meter actief. Die leveren samen 1,5 PJ aan energie per jaar. Kamp voorziet een steeds belangrijker rol voor geothermie bij de verwarming van woningen, zeker nu de winning van aardgas de komende jaren zal worden beperkt.

De minister liet in de afgelopen maanden onderzoek doen naar manieren om de stimulering van geothermie te versnellen. Uit dat onderzoek, uitgevoerd door IF Technology en Carnegie Consult, blijkt dat aardwarmteprojecten risicovol zijn en slecht te financieren.

Kamp besluit daarom de garantieregeling Aardwarmte – die investeerders tegen de financiële risico’s van misboringen bij geothermieprojecten als gevolg van geologische risico’s verzekert en werkt als een verzekering op het moment dat de warmteopbrengst van een geothermie bron lager is dan verwacht – nog vijf jaar te verlengen. Ook worden de maximale garantiebedragen verhoogd.

Pilot

Samen met TNO en Energiebeheer Nederland (EBN) onderzoekt het ministerie van economische zaken de mogelijkheid voor een pilot ultradiepe geothermie waarbij dieper dan 4 kilometer geboord wordt. Vanaf die diepte kan aardwarmte met een temperatuur tussen de 100 en 250 graden Celsius worden opgepompt, handig voor met name de procesindustrie. In Nederland is nu nog nauwelijks informatie over de ondergrond op die diepte. Kamp hoopt ook op data van olie- en gasbedrijven.

Reageer op dit artikel