nieuws

Inspectie tikt Visser & Smit op de vingers

bouwbreed 13

Inspectie tikt Visser & Smit op de vingers

De Inspectie SZW heeft Visser & Smit Bouw op de vingers getikt. De bouwer van de ondergrondse stations van de Noord-Zuidlijn moet zijn meetsystemen – om de emissie van schadelijke stoffen door dieselmotoren te kunnen meten – beter afstellen. Laat de aannemer dat na dan volgt een boete.

De Inspectie SWZ ontdekte dat de meetsystemen, om de uitstoot van dieselmotoren te kunnen monitoren, niet goed stonden afgesteld nadat ze klachten van bouwvakkers wilde controleren. Die klaagden in april in De Telegraaf over hoofdpijn, benauwdheid en veel te hoge concentraties roetwalmen en fijnstof in de ondergrondse stations. Volgens de bouwvakkers wordt dat veroorzaakt door de motoren van bouwmaterieel.

Zowel VIA Noord-Zuidlijn (een handelsnaam van Visser & Smit) als de gemeente stelden dat de bouwer de luchtkwaliteit op de ondergrondse bouwplaatsen goed in de gaten houdt en dat er geen aanwijsbare reden voor de klachten van de bouwvakkers waren. De Inspectie SWZ concludeert nu het tegenovergestelde. De klacht van de bouwvakkers kon niet worden gecontroleerd door de inspectie, omdat de meetsystemen van VIA niet correct afgesteld bleken.

De Inspectie SWZ eist nu dat VIA alsnog goede meetapparatuur installeert. Zo niet dan volgt een boete voor de bouwer.

Reageer op dit artikel