nieuws

Ingenieurs zien orders teruglopen

bouwbreed 19

Ingenieurs zien orders teruglopen

Na een forse productiestijging in 2015 is de bouwketen in 2016 goed van start gegaan, zo is te lezen in de Monitor Bouwketen van BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI. De orderportefeuille is in vergelijking met de conjunctuurmeting van een halfjaar geleden met bijna een maand toegenomen tot 7 maanden. Alleen ingenieursbureau’s delen niet mee in de opleving.

Die concentreerde zich eerst en vooral in de woningbouw, maar in de laatste maanden is er ook sprake van een sterke groei van de werkvoorraad in de utiliteitsbouw. Alleen bij de ingenieursbureaus is de orderportefeuille teruggelopen. Van alle bedrijven in de bouwketen verwacht twee op de vijf bedrijven een toename van de omzet de komende periode. Het productievolume ligt nog altijd wel onder het niveau van 2008.

De gemiddelde orderportefeuille van nieuwe opdrachten aan architecten bedraagt 4,5 maanden. Na een daling in de tweede helft van 2015, is de werkvoorraad in het afgelopen half jaar met zeven tiende maand toegenomen.

De orderportefeuille van ingenieursbureaus is in het eerste kwartaal van 2016 met 0,5 maanden afgenomen ten opzichte van het vierde kwartaal.

De orderportefeuille van bouwbedrijven is in het afgelopen half jaar met zeven tiende maand gestegen. Tegenover een forse stijging van de orderportefeuilles in de burgerlijke en utiliteitsbouw stond een lichte daling van de orderportefeuilles in de grond- water- en wegenbouw.

Installateurs zagen hun orderportefeuille met zeven tiende maand toenemen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels