nieuws

Hoe word je de beste werkgever in de bouw?

bouwbreed 381

Hoe word je de beste werkgever in de bouw?

Doorgroeimogelijkheden, aansprekende en uitdagende projecten en de reputatie van een bouwer zijn voor werknemers de belangrijkste redenen om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Maar hoe zorg je dat je als aannemer aantrekkelijk blijft voor je personeel? We vroegen het aan de ‘grote jongens’ die al jarenlang in de top 3 van beste werkgevers in de bouw bivakkeren.

Ieder jaar publiceert Cobouw een top tien van Beste Werkgevers in de Bouw. Het is een van de uitkomsten van het jaarlijkse salarisonderzoek dat we samen met Berenschot houden. Bijna 1000 bouwprofessionals gaven dit jaar antwoord op de vraag wie en waarom in hun ogen de beste werkgever is. Doorgroeimogelijkheden, de reputatie van de bouwer en het aantal uitdagende projecten in de portefeuille zijn belangrijker dan een goed salaris of een auto van de zaak, zo blijkt uit de antwoorden.

De drie grote bouwers van ons land bivakkeren al jarenlang in de top 3 van Beste Werkgever. Soms wisselen ze een jaartje van positie, maar nooit zakken ze ver weg. Wat is hun geheim? Hoe blijven ze aantrekkelijk voor hun werknemers?

Projecten

Stuk voor stuk beamen drie grote bouwconcerns – BAM, VolkerWessels en Dura Vermeer – dat uitdagende bouwprojecten belangrijk zijn om goed en tevreden personeel aan te trekken. Lajos Walbeek, directeur HR BAM Bouw en Vastgoed: “We werken aan gerenommeerde projecten: van winkelcentrum Hoog Catherijne in Utrecht tot ’s werelds langste weg- en spoortunnel, de Fehmernbelt-verbinding, tussen Duitsland en Denemarken. De combinatie van zowel kleine als grote projecten als de diversiteit van de projecten zelf is aantrekkelijk. Als installatietechnisch monteur kun je bij ons bijvoorbeeld zowel in de infratechniek als voor de woningbouw werken.”

Medewerkers worden aangemoedigd om initiatief te nemen

Ook de mate van zelfstandigheid en vrijheid van het personeel is bij de meesten vervat in het personeelsbeleid. “Bij VolkerWessels geven we onze medewerkers veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid,” legt Gjalt Rameijer van het Amersfoortse bouwconcern uit. “Het decentrale model van VolkerWessels stimuleert ondernemerschap en geeft mensen de kans om eigen beslissingen te nemen. Medewerkers worden aangemoedigd om initiatief te nemen en naar ideeën wordt geluisterd.”

Innovatie

Marnix de Weerd, manager HR bij Dura Vermeer wijst daarnaast op het belang van innovatie. “Bij Dura Vermeer gaan we mee in vernieuwing. Op het gebied van BIM, digitalisering en nieuwe innovatieve contractvormen.” Hij vervolgt: “Cultuur, rust en stabiliteit in de organisatie zijn voor ons erg belangrijk. Net als zelfstandigheid en verantwoordelijkheid in de functie. En vlak maatschappelijke betrokkenheid niet uit.”

Wij merken dat mensen graag bij ons werken omdat ze veel vrijheid en vertrouwen krijgen

Hij oogst bijval van Rameijer van VolkerWessels: “Medewerkers hebben behoefte aan een werkomgeving waar ze hun creatieve energie kwijt kunnen. Wij merken dat mensen graag bij ons werken omdat ze veel vrijheid en vertrouwen krijgen. Ons decentrale model zorgt voor een prettige en informele werkomgeving terwijl er door de enorme omvang van ons concern dezelfde carrièremogelijkheden zijn als bij andere bouwconcerns.”

Walbeek: “We zijn leidend en vernieuwend, ook op het gebied van duurzaam ondernemen. Dat spreekt mensen aan. Onze invloed op wat er in de rest van de sector gebeurt is groot. Daarnaast draagt bij dat BAM bekend staat als een van de grootste bouwondernemingen van Nederland.”

Opleiding

De drie bouwers zijn zich ervan bewust dat ze populaire werkgevers zijn. Om dat te blijven investeren ze veel in opleiding en doorgroeimogelijkheden van hun mensen.

De Weerd: “In de digitale leeromgeving van Dura Vermeer bieden we op alle fronten opleidingsmogelijkheden aan zowel gericht op de huidige als mogelijke toekomstige functies. Door onze goede ICT omgeving kunnen medewerkers plaatsonafhankelijk werken, wat de flexibiliteit bevorderd.”

We maken mensen verantwoordelijk voor hun eigen inzetbaarheid

Walbeek: “‘We vragen BAM’ers zelf welke stap ze graag willen zetten, welke opleidingen ze willen volgen en welk ontwikkelingspad ze willen doorlopen. We maken mensen verantwoordelijk voor hun eigen inzetbaarheid. En we verzorgen met onze eigen BAM Business School tal van opleidingen en trainingen. Daarbuiten kunnen ook op alle niveaus opleidingen worden gevolgd, zoals beroepsdiploma’s voor timmerlieden en managementopleidingen voor leidinggevenden. We denken ook mee wanneer het ideale moment is om weer een andere rol te pakken.”

Rameijer: “We willen onze mensen maximaal inspireren het beste uit zichzelf te halen. VolkerWessels heeft een eigen Academy die opleidingen en trainingen aanbiedt waar door de ondernemingen en medewerkers specifiek om wordt gevraagd.“

Tevredenheid

Bij een goed personeelsbeleid en aantrekkelijk werkgeverschap horen ook verbeterpunten. Alle drie de bouwers zijn zich bewust van het feit dat werknemers anno 2016 uiterst mobiel en gewild zijn. Om ze toch vast te kunnen houden blijven ook de afdelingen HR en P&O zich vernieuwen.

Zo is Dura Vermeer bezig om werknemerstevredenheid vaker te monitoren “waardoor sneller en beter kan worden ingespeeld op zowel positieve en negatieve ontwikkelingen,” vertelt De Weerd. “We richten nu een on board-traject in voor nieuwe mensen. Daarin vragen hoe het eerste contact met Dura Vermeer verloopt, hoe zaken als solliciteren, het gesprek, het tekenen van het contract, de eerste werkdag, de introductie, etc, zijn gegaan. Na 30, 60 en 90 dagen volgt een follow-up, waardoor we ook beter zicht krijgen op wat nieuwe medewerkers willen en we beter kunnen inspelen op verwachtingen.”

We streven ernaar om - zeker op digitaal gebied - marktleider te zijn

BAM heeft een nieuwe strategie geformuleerd “waarin veel aandacht uitgaat naar innovatie,” zegt Walbeek. “We streven ernaar om – zeker op digitaal gebied – marktleider te zijn. Die strategie biedt medewerkers perspectief om hieraan bij te dragen.’
Ook VolkerWessels houdt tevredenheidsonderzoeken onder het personeel. “Zodat we weten wat er onder onze medewerkers leeft en waar het nog beter kan,” stelt Rameijer. “We zien nu dat mensen graag duurzaam willen werken, dus bijvoorbeeld een duurzamer leasebeleid  willen. Ook is er veel interesse voor innovatie in de bouw. De ideeën die we krijgen gebruiken we.”

Reageer op dit artikel