nieuws

Grote zorg om voldoende vaklui

bouwbreed Premium 58

Grote zorg om voldoende vaklui

Medewerkers van bouwbedrijven maken zich zorgen over de opvolging van personeel dat tijdens de crisis de sector heeft verlaten. Ook zien ze dat er te weinig tijd en budget is om nieuwkomers fatsoenlijk op te leiden.

Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van Cobouw.

Kennis en kunde ontbreekt

In het kader van het salarisonderzoek dat Cobouw en Berenschot jaarlijks houden werd bouwmedewerkers dit jaar gevraagd naar de gevolgen van de enorme uitstroom van bouwvakkers in de afgelopen jaren. Belangrijkste vraag was of het – nu de sector weer opkrabbelt en de orderportefeuilles weer groeien – niet gaat knellen.

En dat doet het, meldt een meerderheid van de ondervraagden. Vooral bij de gww-bedrijven. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat bekwaam personeel met voldoende kennis en kunde vaak ontbreekt en nog eens ruim een kwart verwacht dat dat op korte termijn voor problemen gaat zorgen. Veel respondenten geven aan dat ze kampen met onderbezetting en dat sommige vacatures bijna niet in te vullen zijn.

Interne opleidingsinstituten

Opvallend is dat slechts 40 procent van de ondervraagden – stuk voor stuk medewerkers in loondienst bij een bouwbedrijf of ingenieursbureau – aangeeft dat er binnen de organisatie initiatieven zijn voor scholing en coaching van instromend personeel. Het gaat dan om bijvoorbeeld interne opleidingsinstituten, traineeships, coachingstrajecten en stages.

Bij een derde van de bedrijven zijn dat soort interne opleidingen helemaal niet aanwezig. Volgens de ondervraagden ontbreekt het binnen de bedrijven – ondanks het vertrek van zoveel ervaren krachten – niet aan expertise. Wel aan tijd en geld.

In het Cobouw-weekblad van vandaag reageren ondernemers en HR-managers op de uitkomsten van het salarisonderzoek. 

Lees hier artikelen die maandag en dinsdag jl. verschenen over het salarisonderzoek. 

Bekijk het volledige onderzoeksrapport.

Reageer op dit artikel