nieuws

Grootste reuzenrad voor Rotterdam

bouwbreed Premium 80

Grootste reuzenrad voor Rotterdam
DPI ANIMATION HOUSE

Het bedrijf Skyview Attractions wil in Rotterdam een reuzenrad bouwen. Het enorme stalen wiel moet het grootste van Nederland worden. Het gemeentebestuur is voor, buurtbewoners zijn tegen.

De reuzenradbouwer heeft het oog laten vallen op een locatie naast de Erasmusbrug en maakt het zich daarmee niet makkelijk. Bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier stond al op scherp door de aangekondigde bouw van Nederlands hoogste woontoren, de Zalmhaventoren (218 meter). Een informatiebijeenkomst eerder deze maand dreigde meteen uit de hand uit de hand te lopen. Er was rekening gehouden met veertig mensen, maar er kwamen er ruim 120 op af. “Die bijeenkomst hebben we dus moeten uitstellen naar september”, vertelt directeur Perry Oerlemans van Skyview Attractions. “We willen onze plannen wel op een fatsoenlijke manier kunnen uitleggen.” Hij wil de buurt overtuigen voorafgaand aan de vergunningaanvraag.

Volgens Oerlemans hebben buurtbewoners weinig te vrezen van het stalen gevaarte en is het zeker geen ‘kermisattractie’. Het rad krijgt veertig gondels met tafeltje waaraan bezoekers kunnen dineren. Inkijk vanuit het ‘Dinner Wheel’ ligt niet voor de hand, mensen zullen gewoonlijk de aandacht richten op hun bord en zijn bovendien voortdurend in beweging. “Van hun overbuurman in de omliggende hoogbouw hebben ze meer te vrezen.”

De gemeente heeft aangegeven dat ze bereid is een vergunning af te geven tot 2021. Als de bouw van de Zalmhaventoren van start gaat, wordt die opnieuw bekeken. Als de bouwvergunning eenmaal is afgegeven denkt Skyview het gevaarte binnen twee weken te kunnen opzetten. Anders dan de 135 meter hoge London Eye is de constructie op te bouwen uit standaardcomponenten.

Skyview Attractions bouwt momenteel ook een 50 meter hoog reuzenrad op de Scheveningse pier. Het rad in Rotterdam moet 10 meter hoger worden. Oerlemans: “Het is bekend: Rotterdam heeft graag de grootste.”

De benodigde investering in het Dinner Wheel bedraagt ongeveer 6,5 miljoen euro.

Reageer op dit artikel