nieuws

Fraude bij afdeling vastgoed Amsterdam

bouwbreed 30

Fraude bij afdeling vastgoed Amsterdam

Drie ambtenaren van de afdeling vastgoed in het Amsterdamse stadsdeel Noord hebben jaren opdrachten gegund tegen te hoge bedragen en daarbij zichzelf verrijkt.

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad. De betrokken ambtenaren zullen worden ontslagen.

Amsterdam onderzoekt daarnaast of de bevoordeelde bedrijven kunnen worden ‘geplukt’. De schade voor de gemeente bedraagt mogelijk meer dan een miljoen euro.

De ambtenaren waren belast met het beheer van het gemeentelijk vastgoed in Amsterdam-Noord. Door opdrachten tegen te hoge bedragen aan bevriende relaties te gunnen, konden ze een deel van het geld in eigen zak steken.

Dat de fraude kon plaatsvinden is het gevolg van “het ontbreken van regels en procedures, het gebrek aan een adequate sturing, het ontbreken van leiderschap en verkokering van de gemeentelijke organisatie”, stelde het Bureau Integriteit vast.

Naar aanleiding van deze en enkele andere fraudegevallen binnen de gemeente, pleit burgemeester Van der Laan in de brief voor aanscherping van het inkoop- en aanbestedingsproces van Amsterdam.

Reageer op dit artikel