nieuws

Energieneutrale villawijk Den Haag op losse schroeven

bouwbreed Premium 28

Energieneutrale villawijk Den Haag op losse schroeven

Plannen voor een energieneutrale villawijk in Den Haag staan op losse schroeven nu blijkt dat buitenlandse investeerders geen recht op een verblijfsvergunning hebben als ze hun geld steken in vastgoed dat is bestemd voor wonen. Dat schrijft het FD.

Vorig jaar keurde het Rijk plannen van de gemeente Den Haag, Bouwfonds en Synchroon voor de Haagse villawijk Blossompark in Vroondaal nog goed. In de wijk zouden energieneutrale en van allerlei innovatieve snufjes voorziene woningen verrijzen van ten minste 1,25 miljoen euro.

De hoogte van dat bedrag was een essentieel verkoopargument waarmee het nieuwbouwproject bij met name rijke Chinezen werd gepromoot. Tot 1 juli van dit jaar konden buitenlandse investeerders namelijk een verblijfsvergunning krijgen als zij ten minste 1,25 miljoen euro in Nederland investeren.

Toenmalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven schreef in januari vorig jaar dat Blossompark paste binnen het kader van deze toelatingsregeling omdat het project ook gebruikt zou gaan worden als demonstratieproject van duurzaam en innovatief bouwen.

Eigen bezit

Maar Teevens opvolger Klaas Dijkhoff interpreteert de regels anders. Hij is van mening dat buitenlandse investeerders alleen gebruik kunnen maken van de toelatingsregeling als ze investeren in het Nederlandse bedrijfsleven en niet in eigen bezit. Bij investeringen in onroerend goed voor bewoning bestaat volgens Dijkhoff het risico dat de investeerder vooral investeert in zijn eigen bezit. Daarom heeft hij de regeling per 1 juli van dit jaar gewijzigd.

De gemeente Den Haag kreeg al eind vorig jaar bericht van Dijkhoff dat hij de regels zou aanscherpen. Tot in juni hebben Den Haag, Bouwfonds en Synchroon nog geprobeerd om in aanmerking te komen voor een overgangsregeling, maar Dijkhoff hield voet bij stuk.

Zuur

“Het is heel zuur”, zegt Wiljan Uilen, directeur van projectontwikkelaar Vroondaal Ontwikkeling, waarin de gemeente Den Haag (50%), Bouwfonds (25%) en Synchroon (25%) participeren in het FD.

Volgens het FD is er al voor enkele miljoenen in het project geïnvesteerd en konden die investeringen oplopen tot 600 miljoen euro. Ook zou de villawijk tenminste 800 banen hebben opgeleverd.

Reageer op dit artikel