nieuws

Aantal bouwongevallen sterk toegenomen

bouwbreed 46

Aantal bouwongevallen sterk toegenomen

Vergeleken met het 1e half jaar van 2015 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw in de eerste zes maanden van dit jaar met 14% toegenomen. Het aantal dodelijke ongevallen steeg zelfs met 56%.

Dat meldt de inspectie SZW. In de sectoren waar de crisis de grootste gevolgen had, zoals de bouw, signaleert de Inspectie met het stijgen van de productie ook de grootste toename van ongevallen. 

Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw steeg het sterkst binnen de B&U bouw. Daarna volgen de grondverzetters, installateurs, sloop-, loodgieters- en schilderbranche,  met 4 tot 7% van de ernstige ongevallen en 10 tot 20% van de dodelijke ongevallen in de bouw. De bouw behoort daardoor tot de top drie van de gevaarlijkste bedrijfstakken.

De meeste bouwvakkers komen in het ziekenhuis terecht, krijgen blijvend letsel of gaan dood door drie oorzaken. Bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak vallen van hoogte of struikelen, bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen en 15% krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

Bij een kwart van de ongevallen die de inspectie onderzocht was geen invulling gegeven aan het direct toezicht op de werkvloer.  Door schaalvergroting zijn bouwplaasen volgens de Inspectie steeds vaker uitgegroeid tot een  conglomeraat van allerlei verschillende soorten werknemers, zzp-ers, uitzendkrachten, en leidinggevenden. Dat vergroot de kans op ongevallen.

Daarnaast worden steeds meer verschillende talen gesproken, wat de communicatie niet ten goede komt. ” We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingafspraken tussen de partijen”,  aldus Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW.

 

Reageer op dit artikel