nieuws

Zbo spant zaak aan om vroegpensioen schilder

bouwbreed Premium 20

Zbo spant zaak aan om vroegpensioen schilder

Zelfstandigen Bouw (Zbo) is een procedure gestart om voor een zelfstandige schilder de vroegpensioenrechten op te eisen die hij als werknemer had opgebouwd bij het schilderspensioenfonds.

Dat heeft de belangenorganisatie voor zzp’ers in de bouw bekendgemaakt.

Wel premie, geen pensioen

Omdat de betreffende schilder vóór 2014 voor zichzelf is begonnen, kan hij volgens het schilderspensioenfonds geen aanspraak maken op de vroegpensioenrechten. Zbo-voorzitter Charles Verhoef noemt dat onrechtvaardig. De schilder heeft volgens hem wel jarenlang premie betaald, maar ziet daar nu niets van terug.

 “Samen met de schilder hebben wij de kwestie nu voorgelegd aan de geschillencommissie van het pensioenfonds”, zegt Verhoef. “Voor schilders die na januari 2014 voor zichzelf zijn begonnen, heeft het bedrijfstakpensioenfonds dit – na druk vanuit Zelfstandigen Bouw – begin 2015 aangepast. Dat moet ook gebeuren voor ex-werknemers die voor 2014 al als zelfstandige aan de slag zijn gegaan.”

Opgebouwde rechten

Uit een enquête die Zelfstandigen Bouw eerder dit jaar hield onder zelfstandige schilders, kwam naar voren dat veel schilders vinden dat zij, net als vaste werknemers, hun in het verleden opgebouwde rechten moeten behouden.

Reageer op dit artikel