nieuws

Wij houden 
van Duitsers

bouwbreed 5

Wij houden 
van Duitsers

Hoe slim en vlijtig we in Nederland ook zijn, we kunnen niet alles zelf. Zelfs niet in de bouw. Vorig jaar betaalden we aan buitenlandse bouwers volgens het CBS 1,9 miljard euro om hier klussen te doen.

Vooral Duitse bedrijven kunnen een goede boterham verdienen in Nederland. Zo werkt Max Bögl aan de Noord-Zuidlijn, en was Züblin hoofdaannemer van De Rotterdam. In totaal zetten onze buren hier vorig jaar 530 miljoen euro om.

Andersom verdienen Nederlandse bouwbedrijven nog niet eens de helft van dat bedrag in Duitsland. We factureerden zo’n 230 miljoen euro bij Duitse opdrachtgevers. Toch verdienen Nederlandse bouwers meer in het buitenland, dan dat buitenlandse bouwers in Nederland ophalen. Nederlanders behaalden een omzet van 2,1 miljard euro over de grens. Buitenlandse bouwbedrijven haalden hier 1,9 miljard euro op. De Nederlanders waren vorig jaar, naast Duitsland, vooral actief in Egypte, Verenigd Koninkrijk (VK), Cyprus, India en Canada.

Globetrotters

Nederlandse globetrotters zijn onder meer Boskalis, BAM, Heijmans, Strukton, Hurks, Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos, Fugro, Deltares en Van Oord.

Van de tien grootste uitvoerende Nederlandse bouwers zaten er een aantal jaar geleden volgens het Economisch Instituut voor de Bouw acht in het buitenland. De meeste van hen zagen in 2012 de buitenlandse omzet stijgen en de binnenlandse omzet dalen. Het vermoeden is dat het aandeel buitenlandse omzet sindsdien verder is gestegen.
 

Reageer op dit artikel