nieuws

Wethouder Loppersum: ‘Eerste scholenopdrachten snel op de markt’

bouwbreed 22

De eerste Groningse scholenopdrachten komen nog voor de zomer op de markt. Dat verwacht Bé Schollema, wethouder in Loppersum, voorzitter van de stuurgroep Onderwijshuisvesting Aardbevingsgemeenten.

Hij werkte bij een corporatie, werd daarna raadslid en is sinds twee jaar onderwijswethouder in Loppersum. En hij is voorzitter van de stuurgroep onderwijshuisvesting aardbevingsgemeenten. “Niet zo’n hoogdravende naam, wel duidelijk”, lacht Bé Schollema.

Schollema is één van de personen achter het ‘succes’ van de scholendeal die minister Kamp begin deze week presenteerde aan de Tweede Kamer. Het is een akkoord tussen elf gemeenten, scholen, de NAM, Nationaal Coördinator Groningen en minister Kamp. Verouderde en beschadigde scholen maken plaats voor 29 nieuwe, 41 scholen worden versterkt en verduurzaamd.

Jan Snel

“Het begon 1,5 jaar geleden in Loppersum met het buiten gebruik stellen van twee schoolgebouwen”, vertelt Schollema. “In de plaats daarvoor bouwde Jan Snel een tijdelijk schoolgebouw. Maar ik dacht ‘als dit mij overkomt, dan overkomt dat andere wethouders in de regio ook. Laten we onze ervaringen delen’. Toen ging ik de eerste contacten leggen.”

Van het één kwam het ander. De twee scholen in Loppersum zijn gebruikt als studieobjecten. Metselwerk is weggenomen en er vond funderingsonderzoek plaats. Veel gesprekken waren er nodig om iedereen op één lijn te krijgen. “Ja, ik durf wel van een succes te spreken. Met name omdat dit het eerste grootschalige project is dat puur op basis van inhoud is aangevlogen. Bij veel projecten is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is en wat de kosten zijn.”

Juiste bouwpartners vinden

Dan misschien wel de belangrijkste vraag: Is die 290 miljoen euro wel genoeg? Schollema denkt van wel. “Als wij de markt maar op de juiste manier benaderen met de juiste bouwpartners. Hoe? We proberen zoveel mogelijk bovenregionaal af te stemmen. Als we maandag allemaal naar een bouwbedrijf bellen, dan heb je voor je het weet een tekort aan bouwers. Ik heb ook al contact gehad met Bouwend Nederland. Een juiste planning en veilig werken staan voorop.”

Bij nieuwbouw zullen de gemeenten waarschijnlijk de regie voeren, verwacht Schollema. “Maar bij de grote verbouwoperatie zal het Centrum Veilig Wonen waarschijnlijk als aanbestedende dienst optreden.”

Eerste opdrachten voor de zomer

Schollema ontfermt zichzelf met Loppersum over elf scholen. “We zijn nu de projectteams aan het opstarten en de eerste ontwerpen worden nu gemaakt. Voor de zomer hoop ik de markt te kunnen benaderen. Bedum begint ongeveer gelijktijdig. Of de scholen energieneutraal worden? We hopen van wel, maar als voormalig corporatieman weet ik dat de laatste tien procent relatief veel kost. We moeten ook geld voor het onderwijs zelf overhouden.”  

Rolf Koops van de economic board Groningen en innovatieplatform BuildinG noemde de scholendeal gisteren “een gouden kans” voor de bouwsector. Schollema is dat “helemaal met hem eens”. “We moeten de scholen zo ontwerpen dat ze niet alleen geschikt zijn voor de leerling van morgen, maar ook voor de leerlingen over twintig jaar. Mijn oproep aan bouwbedrijven? Breng jullie innovatiekracht naar ons toe. Help ons aan uniek onderwijs. En zorg dat het een exportproduct wordt voor de rest van Nederland op het gebied van duurzaamheid en energie.

Reageer op dit artikel