nieuws

Werkloze aardwarmtebronnen straks echt in gebruik

bouwbreed Premium 128

Werkloze aardwarmtebronnen straks echt in gebruik

Het bedrijf Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) heeft de twee aardwarmteputten overgenomen die sinds de feestelijke opening in 2012 er werkloos bij lagen. De bronnen worden in de loop van 2017 gekoppeld aan het stadsverwarmingsnet van Den Haag.

‘In juli 2013 droeg de gemeente Den Haag het grootste aardwarmteproject in Nederland ten grave’, kopte Cobouw in juli 2013. Aardwarmte-expert Victor van Heekeren achtte het toen denkbaar dat er een doorstart zou komen om de putten bijvoorbeeld te koppelen aan het stadsverwarmingsnet. Dat is nu met de komst van het consortium Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) bewaarheid.

De in 2010 geboorde putten moesten vierduizend nieuwbouwwoningen in Den Haag Zuid-West van aardwarmte voorzien. Hydreco Geomec-directeur Saskia Hagedoorn “Het falen van het project ligt voor een deel bij de crisis. De vierduizend woningen waren simpelweg niet verkocht. En dat bleek de zwakke plek te zijn.”

De putten liggen er inmiddels drie jaar werkloos bij. Maar nu zijn de participanten in HAL – Hydreco Geomec, Perpetuum Energy Partners (PEP) en het Energiefonds Den Haag – er klaar voor. Hagedoorn: “Eerder was simpelweg niet mogelijk omdat de huidige partners pas halverwege 2015 de samenwerking met elkaar hebben gezocht. Daarnaast hebben wij weer meer praktijkervaring opgedaan in o.a. het project Aardwarmte Vierpolders en werken we sinds een jaar geregeld samen met PEP.”

Twee putten
HAL heeft de twee aardwarmteputten overgenomen. Aan de Leyweg wordt straks de warmte uit de watervoerende laag op twee kilometer diepte gehaald. Er zijn hier twee putten geboord: een productie- en een injectieput. Een pomp pompt het warme water via de productieput omhoog. De warmtewisselaar haalt de warmte uit het water en levert het door aan een distributienet, die de warmte naar de afnemers transporteert. Het gebruikte, afgekoelde water wordt in de injectieput teruggebracht. Dit zorgt ervoor dat de totale hoeveelheid water in de laag gelijk blijft.

Herstelwerkzaamheden
“Om de stilstaande putten werkend te krijgen, is nog een hele operatie,” vertelt Hagedoorn. “Bij stilstaande putten kan je te maken hebben met verstopping en beschadiging van de put. Dit gaan we komende maanden onderzoeken en de beste methode kiezen om de aardwarmteputten weer in gebruik te stellen.”

Voor wat betreft de bovengrondse installaties is het een soortgelijk verhaal, vertelt Hagedoorn. “We troffen pompen aan die half zijn afgebouwd en warmtewisselaars die nog niet geïnstalleerd waren. We gaan het systeem opnieuw ontwerpen. Hierna vormt het aankoppelen aan de centrale van het verwarmingsnet verder geen belemmering.”

In de tweede helft van 2016 vinden voorbereidende werkzaamheden plaats. In 2017 wordt gestart met ondergrondse en bovengrondse installatiewerkzaamheden. Hierna worden de bestaande bronnen gekoppeld aan het warmtenet.

Productiecapaciteit
“Het blijft nog een beetje koffiedik kijken,” vertelt Hagedoorn, “maar de verwachting is dat we straks per uur honderd tot tweehonderd kuub water van 75 graden oppompen. Hiermee zouden we in potentie zo’n 3.000 tot 6.000 woningen met een basisbelasting duurzaam van warmte kunnen voorzien.”

Reageer op dit artikel