nieuws

Volendam ademt bouw

bouwbreed 5

Volendam ademt bouw

De gemeente Edam/Volendam heeft per hoofd van de bevolking de meeste bouwondernemers. Het dorp van de Kwakmannen, Veermannen en Schilders ademt bouw. Wie niet van bouwers houdt, moet in Oegstgeest zijn.

Is het mogelijk in Volendam geen bouwvakker tegen te komen? Nee, niet te doen. Edam/Volendam heeft ruim duizend bouwondernemingen op 29.000 inwoners, blijkt uit cijfers van het CBS. Het zijn tientallen mkb-bedrijven en vele honderden zelfstandigen. Bouwbusjes te over.

Bouwdichtheid

De Brabantse gemeente Rucphen heeft de op één na hoogste bouwdichtheid. Op elke 42 inwoners is er één bouwvestiging. In Lopik, Opmeer, Schijndel, Maasdriel en Koggenland lopen ook veel bouwvakkers rond.

Grootste bouwer

HSB Bouw is de grootste bouwer van Volendam. Het bedrijf behoort tot de grootste woningbouwers van Nederland en behaalde vorig jaar 121 miljoen euro omzet.
Edam/Volendam heeft het hoge aantal bouwvestigingen te danken aan de vele zelfstandigen in de bouw. In de goede tijd hebben veel vaklieden hun vaste baan opgezegd en zijn zelfstandig verder gegaan.

Grootste bouwstad

In absolute aantallen is Den Haag de grootste bouwstad. De hofstad kent maar liefst 6100 bouwvestigingen. Bijna 1200 meer dan in 2009. Daarmee groeide in Den Haag het aantal ondernemingen het snelst in Nederland. Dat kan erop duiden dat de stad sterk getroffen is door faillissementen de afgelopen jaren. Bekend is dat in de bouw veel mensen een eigen bedrijf beginnen nadat ze hun baan verliezen.

 


Infographics: Erik Flokstra, Pixels&inkt

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels