nieuws

Verloren bekisting uit de 3D-printer

bouwbreed Premium 112

Verloren bekisting uit de 3D-printer

Heijmans en CyBe Construction hebben twee bekistingselementen geprint met een 3D-betonprinter.  De test maakt deel uit van een onderzoek naar de toepassing van 3D-geprinte bekistingen in de weg- en waterbouw. Eén van de bekistingselementen staat te pronken voor het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen.

“Hoewel de techniek nog testwerk en verfijning vereist, biedt 3D-betonprinten bovenal de nodige kansen”, zegt Jurre van der Ven van Heijmans. “We streven naar het printen van een dubbel gekromde betonnen bekisting die we vullen met gewapend beton en gaan toepassen bij een brug of viaduct. “

De sterkte van het constructie element bleek bij de proef groter dan vooraf berekend. Berry Hendriks van CyBe Construction toont zich daar tevreden mee.  “Door dergelijk praktisch onderzoek en testen zien wij dat de technologie steeds breder toepasbaar wordt. Het maakt de voordelen van 3D-betonprinten ook beter zichtbaar.”  

 De eerste geprinte bekisting was een hol exemplaar van 1,25 meter breed, 35 cm diep en 3,1 meter hoog. Hij werd gevuld met water om de maximale ‘bekistingsdruk’ vast te stellen. Het printen van de bekisting duurde volgens Heijmans ongeveer 30 minuten. voor het tweede element met een hoogte van 2,5 meter had de printer volgens de initiatiefnemers slechts 25 minuten nodig. Eén zijde van de bekisting is recht, de andere dubbel gekromd. De onderste helft van de gekromde kant werd tijdens het printen meteen strak afgesmeerd. Dit om te onderzoeken hoe vlak en strak geprint beton afgewerkt te worden maar ook om te kijken wat het effect ervan is op mos- en algengroei.  Het element is volgestort met beton en voor het hoofdkantoor van Heijmnas geplaatst.  

Heijmans en CyBe onderzoeken het betonprinten vooral om complexe vormen te kunnen realiseren die tot nu toe veel tijd kosten aan ontwerp en uittimmeren van de kisten. Door het 3D-betonprinten van een bekisting of zelfs de gehele constructie kunnen in potentie vrije, organische vormen met gelijke kwaliteit, maar tegen lagere kosten (tot wel 50%) worden gemaakt.

Vorige week startte BAM samen met architect Janjaap Ruijssenaars een vergelijkbaar initiatief. Zij zijn begonnen aan de bouw van een schaalmodel van een complex huis  met veel dubbele krommingen. Zij gebruiken daarbij een steenprinter van Italiaanse makelij. 

Reageer op dit artikel