nieuws

‘Nieuwe ladder duurzame verstedelijking scheelt procedures’

bouwbreed 1217

‘Nieuwe ladder duurzame verstedelijking scheelt procedures’

De nieuwe ladder duurzame verstedelijking zal leiden tot minder procedures bij de Raad van State. Dat verwacht Peter van Geffen, directeur van Stec Groep.

“De nieuwe Ladder is veel korter, duidelijker en een stuk minder ingewikkeld opgeschreven. Wat wordt beoogd en wat wordt bedoeld, is goed weergegeven”, zegt Van Geffen in een eerste reactie op de nieuwe ladderteksten die minister Schultz donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Gemeenten moeten aan de hand van de ladder beargumenteren of er wel of niet behoefte is aan een bouwplan. Op basis daarvan kan een bouwplan worden afgeschoten. Sinds de invoering ervan is er echter veel gedoe over. Niet zelden werd de gang naar de Raad van State gemaakt.

Onderzoekslast

De voorgestelde nieuwe ladder is ten opzichte van de huidige aangepast op een aantal onderdelen. Zo zijn de afzonderlijke trappen afgeschafd. Voor bouwplannen in stedelijk gebied hoeft een gemeente ook niet langer meer een uitgebreide toets uit te voeren. Dat scheelt volgens de minister een hoop onderzoekslast.

Van Geffen is het daar mee eens. “Heel belangrijk vinden wij dat de definities niet majeur veranderen, anders ontstaat er weer een golf van jurisprudentie waar de Nederlandse gebiedsontwikkeling jaren last van zou hebben. De discussies over de ladder in het afgelopen jaar heeft ook veel nut gehad om partijen dichter bij elkaar te brengen over nut, noodzaak, minpunten en doel van de Ladder.”

Handreiking

Met Hekkelman en de Radboud Universiteit maakt Stec Groep een handreiking voor de nieuwe Ladder. “Daar zullen we een zo praktisch mogelijk stuk voor maken. Zodat goede plannen zo min mogelijk juridische hick-ups en procesrisico’s ondervinden met de Ladder.”

Reageer op dit artikel